EURid trekt ergens de stekker uit – en er volgt geen ophef

Eind vorige week maakte EURid bekend de ondersteuning van Cyrillische domeinnamen met een .EU over 10 maanden te staken. Dat zal de meeste registrars in Nederland weinig uitmaken, zelfs toen in 2016 EURid deze stap al in de week werd gelegd was er niemand die zich er over verbaasde.

Dat laatste is natuurlijk ook logisch, de kans dat er iemand bij een Nederlandse registrar –  noem eens wat – ИСПсегодня.eu zou willen registreren is gelijk nul. Wie al iets met het Cyrillisch schrift wil gaat daarvoor naar een registrar die dichter bij die taalzone zit. Daarnaast is het ook een hele rare combinatie, met links van de punt Cyrillisch en rechts Latijns schrift. Dat EURid hier een streep door zet en een alternatief biedt door te komen met een .ею is een elegante oplossing. Voor wie heel ver terug kan kijken zal mogelijk een overeenkomst met de persoonsdomeinennamen hebben bespeurd. Die zijn door SIDN in 2007 wegens gebrek aan succes en veel betere alternatieven van de markt gehaald en geen kip die er om kraaide.

Of dit de twee enige voorbeelden zijn van een registry die een deel van het portfolio afschaft bleek een vraag te zijn waarvan het antwoord nog steeds openstaat. Over het overboord gooien van adminstratieve regels (gebruik van fax) wordt wel eens wat geschreven of gemopperd, maar ellelange publieke discussies op usenet (voor de oudere lezers) of Reddit lijken niet voor te komen. Dat is ook het beeld dat we zien bij de dotnames of dotbrands die slecht uit de startblokken komen, en waarover op ISP Today al vaker is geschreven.

Vergeleken met de tijden waarin online tips en trucs werden gedeeld hoe je als particulier toch een .NL kon bemachtigen is het allemaal heel erg tam en rustig geworden. Zowel registrars als kandidaat houders lijken zich niet meer op te kunnen winden over de regels die registries hanteren of wijzingen. Of dat een teken is van een volwassen markt of zoals iemand opperde juist een verzadigde markt is ook een vraag waarop het antwoord nog niet is gevonden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.