Evolutie in netwerkopslag; het einde van het SAN?

Het SAN is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het moderne IT landschap. We zijn van decentrale opslag naar centrale opslag gegaan. Van simpele fileserver naar dedicated netwerkopslag. Een goed SAN biedt veel mogelijkheden en heeft met het centraliseren van storage vele voordelen. Helaas zijn er ook nadelen, waarvan de voornaamste de prijs van het apparaat is. Een SAN is vaak duur in aanschaf en onderhoud/beheer. Daarnaast heb je er, ten behoeve van redundantie, vaak twee nodig. Je betaalt niet alleen voor het apparaat, maar ook zeker voor de meegeleverde software. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Het gebruik van SAN’s zie je met name terug in de kantoorautomatisering, en/of wanneer gebruik gemaakt wordt van virtualisatie. Er zijn echter duidelijke verschuivingen in zowel hosted als traditionele omgevingen. Deze verschuivingen komen met name vanuit de hoek van de grote leveranciers van cloud diensten. Bedrijven met online diensten zoals Google, Amazon, Facebook en Twitter verwerken petabytes aan informatie waarbij SAN’s niet meer aan de eisen kunnen voldoen. Er wordt te veel rekenkracht en schaalbaarheid gevraagd. Zouden dergelijke omgevingen technisch al mogelijk zijn, dan zou dit te hoge kosten met zich mee brengen.

Deze bedrijven zetten in op commodity hardware (eenvoudige, relatief goedkope server hardware) met lokaal veel opslag. Zo integreren ze processing power (processoren) en opslag in één server. Op deze server installeren ze een network distributed filesystem (zoals HDFS van Hadoop of GlusterFS) waarbij allerlei slimmigheden zoals analysetools, redundantie, replicatie en compressie op softwareniveau zijn ingebouwd. Zo’n server wordt dan een node in een netwerk van een groot aantal van gelijksoortige servers. Uitbreiding van zo’n platform wordt bewerkstelligd door meer nodes aan het netwerk toe te voegen. Dit kan bijna onbeperkt. Het krachtige van zo’n systeem is dat er tegen relatief lage kosten een schaalbaar en fouttolerant platform gebouwd kan worden die door de vele nodes (met ieder de rekenkracht van een server) een hoge performance kan bieden. Hardware vendors zoals Dell spelen hier duidelijk op in door bij de laatste generatie servers tot wel 26 harde schijven in een enkel 2U chassis te ondersteunen.

Ontwikkelaars van virtualisatiesoftware zoals VMware spelen ook in op deze trend door producten te ontwikkelen waarmee ze zich minder afhankelijk maken van SAN’s. De VMware Virtual Storage Appliance (VMware VSA) is daar een voorbeeld van. VSA benut de harde schijven in de ESX hosts en bundelt dit tot een redundant storageplatform waardoor een VMware specifiek network distributed filesystem ontstaat.

Natuurlijk blijft een SAN in veel situaties een goede keuze. Maar dat het landschap verandert is duidelijk. Het SAN zal een minder belangrijke rol zal gaan spelen in de continue evoluerende online wereld. Wij spelen in op deze trend door het ontwikkelen van nieuwe diensten die aansluiten bij de behoefte van vandaag en de verwachtingen van morgen.Mathijs Dubbe
is als consultant werkzaam bij de afdeling Consultancy & Projecten van Previder. In zijn functie helpt hij klanten bij het ontwerp van IT Infrastructuur, (private) cloud platformen, verbindingen en datacenterdiensten. Previder heeft twee eigen datacenters en levert naast rackspace ook cloud hosting, connectivity en ISP-services.

Dit artikel was 5 oktober op de blog van Previder te lezen en is met toestemming op deze website overgenomen.