‘Fascinerend om eerste 6-watt processor ter wereld te testen’

Soms kan ietsje minder binnen de hosting wereld juist een grote meerwaarde hebben. Er zijn namelijk web-belastingen denkbaar die om een beperkte single-threaded CPU prestatie vragen, waaronder hosting producten ten behoeve van statische webcontent of bijvoorbeeld low-end dedicated hosting oplossingen. In die gevallen kunnen microservers, gebaseerd op meerdere kosten- en stroomefficiënte server processoren, interessante mogelijkheden bieden.

Intel en HP vroegen LeaseWeb onlangs om een prototype van zo’n server met laag stroomvermogen te testen. Ze stuurden daarop een doos naar LeaseWeb met vertrouwelijke inhoud. Wat speciale kabels, een handleiding…en twee HP Alpha servers, gebaseerd op de nieuwste Intel chip, de Intel Atom S1200 processor. Dat is een van de grote voordelen van mijn rol als Manager Dedicated Hosting bij LeaseWeb, ik krijg de kans om met dit soort innovatieve hardware te spelen nog voordat anderen het in handen krijgen. Als hardware geek spreekt mij dit natuurlijk onzettend aan.

Intel Atom S1200
Ik zal vertellen wat mijn concrete bevindingen waren, maar laat ik eerst iets zeggen over het idee achter de Atom S1200 processoren. Het zijn dualcore systemen op een chip (SoC) met laag stroomvermogen. Om dat in de juiste contextuele verhouding te kunnen beoordelen allereerst een vergelijking:

  • De huidige generaties server processoren zijn zeer geschikt voor uiteenlopende belastingniveaus in het datacenter. Dat heeft te maken met hun prestaties, met de geheugencapaciteit, de toepassingsmogelijkheden en de operationele flexibiliteit die deze processoren bieden. Zulke processoren hebben gemiddeld een stroomverbruik van 17 tot 135 watt.
  • Intel Atom S1200 processoren zijn server processoren met een laag stroomvermogen. De klokfrequenties variëren van 1.6GHz tot 2.0Ghz, waarbij de startfrequentie een stroomverbruik heeft van ongeveer 6 tot 8 watt. Deze processoren vinden we het beste passen bij hosting oplossingen die basis webcontent faciliteren, zoals bijvoorbeeld het geval is bij statische webpagina’s.

Vanuit LeaseWeb’s perspectief bezien hebben de laatstgenoemde processoren een tweeledig bijkomstig voordeel. De S1200 productfamilie ondersteunt namelijk 64-bit besturingssystemen en software, terwijl tegelijkertijd de compatibiliteit met x86 software behouden blijft. Het betekent dat hosting klanten die legacy data willen migreren naar zulke microservers, geen software stacks hoeven te implementeren om in de gemigreerde infrastructuur te kunnen werken.

Het design van de processor faciliteert het gebruik van een veel kleinere vormfactor, waardoor het aantal servers dat in een single standaard rack geplaatst kan worden met factor 6 tot 8 toeneemt. Een server rack kan in dat geval in potentie 1.000 server nodes bevatten, afhankelijk van de vormfactor. Volgens een verklaring van Intel zijn in de Atom S1200 processor familie ongeveer twee dozijn processor ontwerpen met laag stroomvermogen geïntegreerd, waaronder ontwerpen voor microservers, storage en netwerksystemen.

HP Moonshot server
Wij namen de conceptuele hardware van Intel en HP mee naar een van onze datacenters in Amsterdam. Daar sloten we de hardware aan volgens de instructies die Intel ons had gegeven. Daarna begonnen we met het testen en voerden we verschillende benchmarks uit met andere server processoren. Uiteindelijk kwamen wij bij het analyseren van de testresultaten tot de ontdekking dat het stroomverbruik van de Atom S1200 processor veelbelovend is. Het microserver systeem dat wij van Intel en HP ontvangen hadden, gewoon nog een prototype, was al volledig geoptimaliseerd en had een zuinig stroomverbruik van 13 watt. Veelbelovend, inderdaad! Het geeft me goede hoop voor de toekomst van HP’s Moonshot server, die inmiddels officieel is gelanceerd.

Het testen van de Atom S1200-processor vond ik erg fascinerend omdat de resultaten zo positief waren. Tijdens de zoektocht naar nieuwe hosting technologieën krijg je de ene keer positieve en de andere keer negatieve testresultaten onder ogen. Het helpt je organisatie en je klanten continue te blijven werken aan verbetering en de beste kwaliteit. Ik ben benieuwd wie dit soort processors ook al eens heeft getest in stroomverbruik en serverbelasting! Laat het weten in een reactie onder dit artikel.


Marc Burkels is Manager Dedicated Hosting bij LeaseWeb. Hij houdt zich bezig met hosting innovaties, waaronder het testen van servers en processoren. Ook de doorontwikkeling van het Self Service Center (SSC) van LeaseWeb behoort tot zijn werkzaamheden.