Filterdienst aanbieden mag onder netneutraliteit

Demissionair minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft ons in een brief laten weten dat onze filternetdienst geoorloofd is volgens de nieuwe Telecomwet. Netneutraliteit bepaalt daarin onder andere dat providers het internetverkeer niet mogen beïnvloeden.

Wij leveren sinds 1999 een gefilterde dienst en daarnaast open internet. Net als bijvoorbeeld een spam- en virusfilter is deze dienst een middel om ongewenste zaken van je computer te kunnen weren. We zien dit  als een extra dienstverlening richting onze klanten. Ongeveer een kwart van onze klanten, met name gezinnen met kinderen, maakt gebruik van deze optie.

De opzet was destijds al dat klanten dit filter zelf aan en uit konden zetten.  We filteren via zogenaamde blacklisting. In principe zijn alle sites toegankelijk, behalve de sites die op een zwarte lijst worden geplaatst. Klanten die voor filtering kiezen, krijgen een aparte gebruikersnaam en wachtwoord waarmee zij eventueel het filter kunnen passeren.  Filtering is op alle internetverbindingen mogelijk voor zowel ADSL, kabel als glasvezel.

Continuering van onze filterdienst leek even in gevaar door de manier waarop wij deze filtering toepassen. We zijn voor netneutraliteit, maar wilden niet dat onze klanten die vrijwillig vragen om deze filtering hiervan de dupe zouden worden. Daarom hebben we de minister om een toelichting op de wet  gevraagd en ontvingen deze week antwoord via een persoonlijk ondertekende brief.

In deze brief heeft de minister laten weten dat onze filternetdienst geoorloofd is, omdat onze klanten zelf bepalen of ze het filter aanzetten of niet. Daarnaast mag de filterdienst niet goedkoper zijn dan internet zonder filtering en dat is ook het geval. Onze klanten betalen 2,50 euro extra voor deze dienst.

We zijn blij dat de minister de onduidelijkheid heeft weggenomen en dat we onze filterdienst kunnen continueren. De route naar het ongefilterde internet staat echter altijd open. Wij vinden dat onze klanten in ieder geval hebben gewonnen met deze uitspraak.Peter van der Vlies
is directeur van Solcon en de grondlegger van filtering in Nederland.