Focus op oplossingen voor klanten

Sinds kort zijn managed WordPress hostingbedrijven aan een opmars bezig. Het Nederlandse hostingbedrijf Savvii is hier een voorbeeld van. ISP Today vroeg ons naar onze kijk op ontwikkelingen in hosting voor consumenten en MKB.

De hostingmarkt is in beweging. Op dit moment zien wij dan ook twee belangrijke trends. De eerste is de sterke prijsdruk binnen ‘commodity’ shared hosting. De tweede is de tegenbeweging van bedrijven die via specialisatie of extra managed diensten hieraan (proberen te) ontsnappen. Op langere termijn zullen we gaan zien dat veel kleine bedrijven en consumenten geen hosting meer af gaan nemen, maar gebruik zullen maken van platforms als Facebook en Squarespace voor hun communicatie met klanten.

VPS beheer

De twee trends zijn gaande omdat er enerzijds een grote groep consumenten is die onder andere door de crisis op zoek is naar de laagste prijs. Anderzijds zien wij met name bij developers de vraag naar een professionele oplossing (PaaS) die aansluit bij hun workflow en die hen werk uit handen neemt. Mensen komen terug van het zelf volledig beheren van een VPS voor eigen klanten. Je ziet dat aan het succes van partijen als Engineyard, Heroku, WP Engine. Wij zien het aan de vraag naar ons product.

Nog weinig actie

Binnen de Nederlandse hostingsector wordt deze trend nauwelijks gevolgd. Wij zien in Nederland op het vlak van consumenten en MKB+ erg weinig gebeuren. Op enterprise-hosting hebben we zelf niet zo’n goed zicht.

Oplossingen

Er is dus nog terrein te winnen voor bedrijven in de hostingbranche. Durf iets nieuws te beginnen wat aansluit bij wat klanten willen, anders dan alleen goedkoop te zijn. Klanten willen een site of applicatie online, dat is wat anders dan hosting. Wat ons ook altijd opvalt als relatieve nieuwkomer in de branche is de focus op technologie en niet op oplossingen voor klanten.

Realiseerbaar en schaalbaar

De makkelijke beschikbaarheid van infrastructuur maakt dat innovatie met extra managed diensten snel te realiseren is en de opstartkosten beperkt zijn. Zo koppelen wij bij Savvii diverse (bestaande) diensten en componenten aan schaalbare infrastructuur. Op die manier hebben we in enkele maanden een volledig nieuw hostingbedrijf op kunnen zetten. Daarbij wel de kanttekening dat we bewust zaken als e-mail en domeinnamen niet verzorgen. Focus is belangrijk.


Gijs Hovens is marketing manager bij Savvii Hosting. Savvii is het nieuwe managed WordPress platform voor Nederland. Ze zijn er voor iedereen die serieus met WordPress bezig is en zich liever richten op design & content dan op server optimalisatie en beheer.