Geen sterke consolidatie in sector

“De grootste uitdaging voor de IT-sector is om te gaan met een aantal trends,” vertelt Fedor Hoevenaars, Area Vice President bij Verizon Business Nederland, in gesprek met Rashid Niamat. “De enorme toename van data, hoe ga je goed om met data en hoe maak je dat beheersbaar. Een andere trend is dat je in de workforce terug gaat zien wat we thuis hebben geleerd. En ik geloof heilig dat cloud gaat toenemen. Dit zijn belangrijke trends die we gaan zien in de markt.”

De trend die al jaren speelt is dat vrij veel werk wordt uitbesteed naar met name Azië. Is dat een trend die doorzet?
“Ik denk dat die trend doorzet. En dat zal niet alleen in Azië zijn, maar ook naar landen in Europa zelf. Zoals Tsjechië en Hongarije. Talent is altijd schaars geweest en ik denk niet dat het veel minder schaars wordt.”

Is het voor een bedrijf als Verizon in Nederland moeilijk om aan goed personeel te komen?
“Nee. En waarom niet, omdat wij een zeer innovatief bedrijf zijn. Het veld waar wij in staan trekt mensen en daarmee talent aan.”

Geen sterke consolidatie
“Ik heb geleerd dat wij heel slechte voorspellers zijn van de toekomst. Of we zijn te pessimistisch of we zijn te optimistisch als mens. Pak de markt zoals die er nu uitziet. Iedereen verwacht dat de markt zal consolideren: minder netwerkaanbieders. Het tegendeel is het geval. We zien meer aanbieders van netwerken. We zien mensen in de IT die het zeer zwaar of slecht hadden, weer overleven en meer toetreders. Ik zie op dit moment geen sterke consolidatie, gebaseerd op de markt zoals ik hem nu zie. Ik zie meer mensen die een actieve rol zoeken.”

Nieuwe bedrijven
“Daarnaast denk ik juist dat we zullen zien dat er bedrijven gaan toetreden die we nu nog niet kennen. Kijk voornamelijk naar bepaalde cloudproviders, die leverden vroeger alleen boeken. Deze zijn nu heel groot geworden in een ander gebied. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen in die markt.”

Geen lange contracten meer
“Ik wil niet teveel vergelijkingen maken, maar in de verzekeringsbranche daar mogen we nu op elk moment opzeggen. Dat was vroeger een heel lang contract. Wij moeten als IT dezelfde kant op gaan. Daarmee moet je met de klant natuurlijk wel een andere dialoog gaan krijgen. Want de investering die we maken met elkaar, moet op een bepaald moment toch ergens worden afgeschreven. Maar daarvoor is de cloud een mooi concept. Mede omdat je kan investeren met andere partijen. Ik denk dat het één van de van de voordelen van een cloudomgeving.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.