Gratis certificaten – dat doe je toch voor een veiliger internet?

ssl-zertifikate640415Het internet is onveilig en Let’s Encrypt is een groot succes. Dat moet ook een groot aantal marktpartijen zijn opgevallen. Anders laat zich namelijk niet verklaren dat de twee grote hosters Strato en 1&1 los van elkaar per vorige week op de thuismarkt zijn gaan roepen ook over te gaan tot gratis SSL certificaten. Symantec is de partij die dat mogelijk maakt.

Dat Symantec niet blij zal zijn met het succes van Let’s Encrypt spreekt voor zich, het zal evenmin de andere certificaat leveranciers zijn ontgaan. Los van het feit dat je kunt afdingen op het proces rond Let’s Encrypt, het heeft onmiskenbaar een hoop reuring op de markt veroorzaakt. Tegen gratis opboksen is ook best lastig, helemaal als je een marketingoffensief het hoofd wil bieden die gevoed wordt door free publicity afkomstig van tevreden gebruikers.

Nog zo’n punt van aandacht: Let’s Encrypt kan door een beetje slimme gebruiker zelf worden geregeld. De afgenomen dienst speelt daarbij wel een rol (shared hosting versus vps bijvoorbeeld) en dat heeft dus impact op de business van de hoster die hier normaal die additionele dienstverlening op zich nam.

Als dat de marktsituatie is, wat gaat dan het effect worden van die actie met die grote Duitse hosters? Wordt nu het internet procentpunten veiliger omdat al die honderdduizenden websites massaal aan de SSL gaan? Zijn Strato en 1&1 echt zo actief bezig met het opvoeden van de markt? Het antwoord is: nee natuurlijk niet. Wie de achterliggende documentatie leest ziet toch wel duidelijk dat deze twee hosters uit defensieve overwegingen handelen. Klanten die zelf met Let’s Encrypt aan de slag willen worden al maanden op de blogs van deze partijen aan het lijntje gehouden. De deal met Symantec, die voor de rest in orde lijkt, moet je daarom vooral zien als een poging om het weglopen van grote aantallen klanten tegen te gaan.

Wat we zien is niets anders dan dat SSL-certificaten gaan gelden als een must, een hygiëne factor. Wie dat niet op een zelfde laagdrempelige wijze aanbiedt als spamfiltering mag rekening houden met fikse churn. Veiliger internet – daar draait het dus eigenlijk niet meer om.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.