GreenIT en de intrigerende opmerking van Dell

GreenIT-201511-630415Tijdens de Green IT Leaders summit vorige week in Amsterdam was er na de officiële toespraak van John Miller, VP Channel Sales Operations Worldwide bij Dell nog ruimte voor een gesprek zonder publiek. Zodoende kon op een aantal van zijn eerdere uitspraken worden ingegaan en kon de focus verlegd worden van IT in het algemeen naar IT specifiek voor aanbieders, zoals providers en datacenters.

De plenaire sessie was voor dat laatste namelijk veel te breed. Dat zag je bijvoorbeeld bij de opmerking dat je met VDI tot 70% stroomreductie kunt bereiken. Klinkt mooi, maar die rekensom gaat alleen op als je de desktops en ouderwetse beeldschermen op de werkplekken meetelt. Leuk voor bedrijven, maar voor een aanbieder van slechts een deel van de diensten (SaaS of wat dan ook) is het daar nodig kaf van het koren te scheiden. Daarom dus de vraag: welk deel van de toespraak was ook of vooral relevant voor de aanbieders zijde?

Miller kon daar een goed beeld van schetsen: verpakkingen is een van de zaken waarop Dell voor alle producten heeft bespaard. Daarbij werd een bedrag van $52 miljoen genoemd dat tot nu toe in vergelijking met de ouderwetse manier is bespaard. Besparing betekent hier minder gewicht en vooral ook maximaal inzetten op afbreekbaar of recyclebaar (de voorbeelden van eetbaar verpakkingsmateriaal zijn vast wel op YouTube terug te vinden). Minder gewicht vindt zijn positieve weerslag in de eindprijs en uiteraard is minder verpakkingsmateriaal ook welkom in een serverruimte.

Miller ging verder met het beschrijven van de trend van compacter bouwen, hogere temperaturen toestaan en dus minder koeling. Dat heeft als extra positief effect dat de rack efficiency verder toeneemt. Niets nieuws onder de zon? Miller weet dat de zakelijke gebruikers een dergelijk beleid inmiddels wel van Dell gewend zijn, maar op de vraag of dat echt voor alles geldt, zelfs de bekabeling volgde bijna verbaasd als antwoord (vertaald): “Ja natuurlijk, want daar valt ook een hoop te verbeteren”.

Vandaar stapten we naar de markt, omdat in het plenaire deel daarover een vraag was gesteld door een medewerker van HP. De enige manier om de markt als geheel mee te krijgen was volgens Miller “een culturele ommekeer”. Wat hij daarmee precies bedoelde was enerzijds de Dell medewerkers. Iedereen moet inzien dat meer focus op verduurzaming en dergelijke gewoon nodig is. Anderzijds is het ook iets dat de afnemers moeten gaan vragen. In die context maakte Miller een bijzondere interessante opmerking. Gevraagd naar het aantal grote (server) opdrachten dat via aanbestedingen en tenders loopt en duurzaamheid als eis stelt sprak Miller: “als een tender op je bureau komt en daar staan ten aanzien van duurzaamheid eisen in die je niet verwachtte ben je gewoon te laat.”

Die uitspraak geldt zowel voor de Dell medewerker als de partij die hosting, housing of een clouddienst doet. Het is best een uitspraak om over na te denken. Hoe volg je dat soort ontwikkelingen? Doe je dat door aan te schuiven bij de GreenIT bijeenkomsten of zijn er andere manieren?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.