Groei voor Nederlandse Internet Exchanges

Waar het in de rest van de economie stormt lijkt de Internet Exchange wereld daar wel immuun voor te zijn. Zowel AMS-IX en NL-ix hebben laten weten een prima jaar achter de rug te hebben en melden een groei van aangesloten internetpartijen. De totalen staan nu op 290 (NL-ix) en bijna 500 (AMS-IX) leden.

Volgens AMS-IX vormen ISP’s en carrier/telco’s de grootste groep onder de nieuwe aangesloten partijen met ruim 44%, gevolgd door content/application en cloud/hosting bedrijven. “De meeste nieuwe partijen zijn afkomstig uit West Europa 39% en Oost Europa 18%, vertelt Job Witteman (AMS-IX). “Opvallend is de 3% groei in leden afkomstig van het Afrikaanse continent. Het aantal nieuwe leden afkomstig uit Azië en het Midden Oosten groeide ten opzichte van 2010 aanzienlijk, van 1% naar 13%.”

NL-ix stelt dat voor haar Nederlandse members geldt, dat deze steeds meer lokaal aansluiten in de eigen regio. “Maar ook het aandeel niet-Nederlandse members is rap aan het toenemen met daarbij ook steeds meer wereldwijde top 25 providers,” laat Marc Gauw (NL-ix) weten.

Andere hoogtepunten in 2011 waren volgens Marc Gauw de uitgebreide netwerk-expansie naar diverse grote steden in Noord, Oost en Zuid-Oost Nederland, en de totale platform-vernieuwing naar state-of-the-art Brocade MLX switches. “Tevens hebben we de MPLS technologie in ons netwerk geïmplementeerd,” vertelt Marc Gauw. “Dit zorgt onder andere voor nog meer redundantie.”

“Internetgebruik stoort zich over het algemeen niet aan economische veranderingen,” stelt Job Witteman (AMS-IX). “Toch spelen economische trends echter wel een rol in een toename van het aantal zich aansluitende partijen. Zo was er een aantal jaar geleden een toenamen van Europese netwerken. Wat we nu zien, is een toename van netwerken uit Azië, het Midden Oosten en Afrika, die zich verder willen ontwikkelen tot multi-regionale netwerken.”

“Hoewel de economie nog niet veel beter beloofd te zijn in 2012 is bij NL-ix inmiddels een programma gestart om met partners/resellers te gaan werken en een kijkje te nemen over de grens. Nederland wordt inmiddels wereldwijd erkend als een van de belangrijkste knooppunten in het global Internet,” laat Marc Gauw weten. “Dus ook in het buitenland bestaat er grote interesse om op een Nederlandse exchange aan te sluiten. Voor 2012 mogen we denk ik dan ook onverminderd optimistisch zijn over verdere groei”.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.