Groen: ‘Integreren van server-, virtualisatie- en storagelaag helpt stroomverbruik in datacenters te reduceren’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=v-8b8Fi6Euc&w=630&rel=0]

Op 18 juni 2013 werd in Utrecht de derde DHPA Techday georganiseerd, met als thema ‘Battling the Cloud’. Er waren tussen de 300 en 400 techneuten uit de internetsector aanwezig. ISP Today sprak met André Groen (Telindus) over technische trends in de datacenterbranche.

Integratie
Volgens Groen werken veel datacenters aan het terugdringen van hun stroomverbruik. Met storage-oplossing Nutanix wil Groen een bijdrage leveren voor het reduceren van dit probleem. “Dit systeem integreert de server-laag, de virtialisatie-laag en de storage-laag in één kast met een hoogte van 2U. Dit scheelt enorm veel rackspace en uiteindelijk ook stroom. Als je dit doorrekent in de kostprijs bij bijvoorbeeld VM, dan kan je die reduceren.”

Oneindig doorbouwen
Groen vertelt dat in een normale storage-omgeving bij het vol raken van een unit, je een scale-up oplossing hebt waarbij je opnieuw moet investeren in je server-, virtualisatie- en storage-laag. “Op de nodes die in de Nutanix zitten is dit geïntegreerd, met als gevolg dat als je één blade bijschuift alles op die ene node aanwezig is. Zo kan je eigenlijk oneindig doorbouwen in je capaciteit.”

Anticiperen
De ‘gouden tip’ die Groen wil meegeven aan datacenterbeheerders is dat ze bij een migratie aan de eindklant de garantie moeten kunnen geven van zo min mogelijk downtime. “Verder moet je snel kunnen anticiperen op mogelijke groei en op capaciteit.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.