Het einde van IBM’s Work-from-home beleid

Vorige maand maakte IBM bekend het mes te zetten in een faciliteit die jaren lang door iedereen, van hoog tot laag, in het concern werd gekoesterd. Binnenkort is het over en uit met de mogelijkheid van huis uit te werken. Work-from-home gaat een begrip worden waarover men praat met de klanten maar zelf niet meer ondersteunt.

Op het eerste gezicht is het een melding die de gemiddelde provider of hoster in de VS, waar dit speelt, totaal niet raakt. Concurreren met IBM is voor de meesten niet aan de orde, want Big Blue zit in heel andere segmenten. Het leveren van de IBM Work-from-home diensten was ook geen zaak voor de providers. Degene die er iets van merken zijn misschien de telco’s die minder zakelijke vette lijnen op een verzamelfactuur kunnen zetten. De link met de Nederlandse markt lijkt dus al helemaal minimaal te zijn.

Toch is er een aantal redenen hier beter naar te kijken. De eerste is dat IBM niet de eerste is die dit doet – Yahoo was eerder – en zal ook zeker niet de laatste zijn. Wat je ziet is dat grote organisaties die Work-from-home eerst de lucht in prezen daar nu allemaal op terugkomen. Bijna iedereen is het er over eens waarom dat gebeurt – het is een ordinaire kostenreductie operatie waarmee in ieder geval de headcount wordt teruggebracht.

De tweede reden wordt minder duidelijk vermeld en dat is precies het punt waar menig provider mee te maken kan krijgen. Inmiddels is de fysieke werkplek op kantoor een stuk goedkoper geworden dan voor de crisis. Ook in Nederland kun je met zuinigere hardware en standaard office toepassingen uit de cloud werkplekken inrichten die goedkoper en vooral ook flexibeler zijn. Het begrip waar om draait is WaaS, Werkplek as a Service. Jarenlang werd er over gesproken en mee geëxperimenteerd. Nu is het een standaarddienst waar velen gebruik van maken. Enterprises en grotere ondernemingen open hier voorop, overheden volgen en voor het MKB is het een kwestie van tijd.

Wat IBM & Co doen is mogelijk doordat we een volgende fase van cloud, of vercloudisering, in gaan. Zoals elke stap richting de cloud zal dat gepaard gaan met nieuwe spelers, nieuwe diensten en vooral veel behoefte aan kennis om als afnemer (en leverancier!) niet de bietenbrug op te gaan. Daar kun je op inspelen, bijvoorbeeld met het onderzoeken of WaaS iets is dat je zelf kan gaan bieden of faciliteren.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.