Het gebeurt in Azië

631px-location_map_asia-svgDe Duitse editie van Wired had vlak voor het weekend een informatief artikel over de tien meest opvallende netgiganten van Azië. Dat is best een tricky onderwerp, want het werelddeel is enorm groot, extreem divers en eigenlijk onvergelijkbaar met de hele VS of de EU. Appels met peren vergelijken is dus de grootste valkuil.

Toch is het een goede poging de lezers in het westen te wijzen op compleet ander nieuws dan over Skype, dat de deuren sluit in London, of de zoveelste zeepbel van RocketInternet die leegloopt. Het helpt je namelijk andere trends en ontwikkelingen beter te begrijpen. Simpel voorbeeld: de Zuid-Koreaanse kloon van Netflix, iFlix. Dat zou in het thuisland 4 miljoen abonnees hebben maar nog belangrijker het is inmiddels uitgerold naar onder andere Sri Lanka en Indonesië. Je hoeft maar een blik op de wiki van elk van die landen te werpen om door te hebben dat het om enorme grote deelmarkten gaat en ook al is iFlix waarschijnlijk evenzo technische slim in elkaar gezet als de echte Netflix, een beetje cloud provider kan dit niet faciliteren (nog los van de onvermijdelijke vragen over kwaliteit van de infrastructuur ter plekke).

Ook bij de andere in het Wired artikel genoemde bedrijven kun je op je klompen aanvoelen dat er sprake moet zijn van de nodige cloud en andere infra. En dan wordt eindelijk duidelijk waarom bedrijven als Samsung en Baidu/Alibaba cloud providers worden of er in investeren. Dat is voor bijna iedereen in Nederland en de EU een ver van je bed show, mede omdat er zo verschrikkelijk weinig over geschreven wordt. Als je de moeite neemt de flarden aan informatie te verzamelen en te rangschikken kom je onvermijdelijk tot de conclusie dat er echt heel wat gebeurt in Azië. Er gebeurt zelfs zoveel dat, mede door de enorme thuismarkten en secondaire markten die de cashflow leveren, het slechts een kwestie van tijd lijkt eer een kloon van het Alibaba cloud aanbod in de EU wordt aangekondigd.

Wat de impact van al dit soort initiatieven op de IX ranking is is trouwens ook een hele interessante vraag, maar daar een begrijpelijk antwoord voor vinden was voor nu nog even een brug te ver.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.