Het MKB is schijnbaar zeer tevreden met cloud voor back-ups

clutch_co_630Met de komst van gratis Dropbox, het Nederlandse Stack van Transip en andere storage oplossingen zijn hele volksstammen aan het back-uppen naar de cloud geslagen. Toegegeven, het opschroeven van de upload snelheden bij met name de kabelaars heeft daar ook een steentje aan bijgedragen, net als daarvoor al de komst van de betaalbare SoHo NASsen, die het verschijnsel back-uppen letterlijk tastbaar maakte. Data van de computers, tablet, smartphones, etc. back-uppen naar een NAS en vervolgens naar een van de genoemde cloud oplossingen kom je steeds vaker tegen bij zowel gewone consumenten als in het MKB. Het MKB (en uiteraard de grote ondernemingen) kiezen daarbij vaker dan consumenten voor betaalde back-up diensten.

Hoe dank ook: in relatief korte tijd is back-uppen naar de cloud een gewoonte geworden, het is iets dat je doet (of: laat doen) en verder heb je er als het goed is geen omkijken meer naar. Als het goed is, want er zijn ook nog steeds redenen te blijven opletten wat je doet, gratis aanbod kan ophouden te bestaan of ook de betaalde versies blijken wel eens niet te doen wat de verkoopfolder beloofde (kijk naar KPN, en dat is zeker niet de enige partij).

De vraag hoe tevreden men is met cloud back-up is er een die je natuurlijk periodiek stelt aan je klanten. Hoe die waardering buiten je eigen klantenkring is kun je achterhalen uit onderzoek. Vreemd genoeg lijkt er geen recent onderzoek beschikbaar te zijn dat betrekking heeft op ons land of Europa en ook nog eens over het MKB gaat (dat zijn immers de meeste ondernemingen en zij zijn vaker aangewezen op confectie, waar overheden en enterprises zullen staan op maatwerk).

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Clutch heeft wel recent vragen gesteld over back-ups en cloud. 300 deelnemers, waarvan ¼ bedrijven met minder dan 11 medewerkers telde en de rest “gewoon” MKB was (wat in Amerika ook nog steeds heel groot kan zijn, maar dat terzijde). Deze groep is over de volle breedte te spreken over online back-ups. 87% vindt het evenzo of zelfs veiliger dan een on-premise oplossing en dat is natuurlijk een indrukwekkende score.

Iets verderop staat de voornaamste keuzen voor cloud, in tegenstelling tot on premise:

  • 31% koos voor online omdat data veilig moet zijn opgeslagen,
  • 21% vond online back-ups maken makkelijker dan voorheen het geval was en
  • slechts 5% vond daarbij de prijs (if any…) het doorslaggevende argument om naar de cloud te gaan.

Het gemak van back-uppen blijkt ook uit de score van 60%. Dat was het aantal bedrijven waarbij men back-uppen op autopilot heeft staan. Bij de frequentie van het back-uppen geeft 49% aan dat het dagelijks gebeurt en 32% kiest voor een wekelijks back-up. Mooie scores toch?

Echter als we de antwoorden van de volgende vraag optellen blijkt dat in 78% van de gevallen de back-ups ten minste 1x per maand op deugdelijkheid worden gecontroleerd en dat is een score waar we de nodige vraagtekens bij durven zetten. Het uitlezen van een panel of ontvangen van een mail dat de back-up is gelukt is iets anders dan controleren. Waarschijnlijk moet op dat punt de Amerikaanse markt nog iets beter worden geïnformeerd – en of dat dan ook voor de Nederlandse markt geldt?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.