Het verhaal achter Nixu

nixu630415ISP Today sprak vorige week met Patrick van de Valk en Mattijs van Ommeren van Nixu. Het gesprek begon makkelijk, de mannen zijn bekend met de doelgroep van ISP Today. Patrick is namelijk zelf jarenlang betrokken geweest bij Hubris, een hoster uit Doetinchem. Mattijs heeft op een andere manier met de sector te maken gehad.

Patrick is het logisch om vanuit de hosting sector, weliswaar met enige omwegen, te switchen naar cybersecurity en Nixu te starten?
“In mijn geval wel. Naast Hubris deed ik ook Cleanport en daar draaide het om AV, security dus. Nixu is een Finse organisatie (Quote van de website: “We are Nordic’s largest specialist company in information security consulting”). Daar ben ik vorige jaar mee in gesprek geraakt. Zij wilden op de Nederlandse markt actief worden en een overname had aanvankelijk de voorkeur. Nixu bestond dus al, maar nog niet in Nederland.”

Opkopen, dat is in de hosting sector ook gebruikelijk.…
“Overnemen van iets dat al bestaat en aardig draait is een logische keuze. De markt voor security bedrijven is moeilijker dan providers. Ik kwam daarom met een ander voorstel: begin een bedrijf in Nederland waarbij je start met een aantal senior professionals die bekend zijn in de markt en ook gewend zijn zelfstandig eigen omzet te draaien.”

Wat Patrick deed is iets dat je wel vaker ziet: profi’s met eigen specialismen en klanten die als team in een regio of land onder een nieuwe vlag samen verder te gaan. Nixu Finland ging akkoord met die aanpak. Sinds 2016 is er Nixu Nederland BV en, dankzij de expertise van de 7 medewerkers, zit men bij overheden en bedrijven als Sanoma aan tafel.

Mattijs, een team van 7 in Nederland en 200 in Finland?
“Patrick had het over seniors. Op dat niveau zijn we begonnen en we richten nu onze aandacht op mediors en op termijn gaan we ook juniors aantrekken. De eisen die wij stellen zijn wel anders dan in de hosting sector. Wat je zult herkennen is dat wij goed letten op iemand in het team past.“

…en waar zijn jullie eisen anders?
“Voorbeeld bij opleidingen. Het maakt ons niets uit of iemand zijn opleiding heeft afgerond of een diploma heeft. Veel belangrijker is of zij of hij nieuwsgierig is. De drive om dingen te willen snappen en uitzoeken, dat moet gewoon in je DNA zitten. Mensen die nieuwsgierig zijn doen er ook van nature alles aan om hun kennis op peil te houden. Dat is zo belangrijk bij ons. Bij hosting gaat het al snel, rond cyber security en compliance gaat het nog sneller. Binnen no-time kan je kennis letterlijk waardeloos zijn.”

Zijn jullie geschikt voor zij-instromers en starters?
“Dat ligt eraan. Als je van puzzelen houdt en nieuwsgierigheid in je hebt zitten is dat zonder meer een plus. Iemand die als sysadmin werkt en zich daarin herkent: kom maar op! Starters is een ander verhaal, maar ook hier: hoe nieuwsgierig ben je?”

Kan een sysadmin wel bij jullie aarden? Bij een provider heb je je eigen werkplek en vaste collega’s. Jullie leveren consultants die vervolgens maanden bij een klant worden weggezet.
Patrick: “Niet alles wat Nixu doet is consultancy en niet alles moet bij een klant gebeuren. Als je wel naar een klant moet stellen wij als voorwaarde dat iemand daar maximaal 3 maanden zit. Langer is vragen om bedrijfsblindheid, inslapen en sleur. Iemand die nieuwsgierig is wil dat ook echt niet. Daarnaast: waar je je werk doet maakt ons niet uit, dat mag je ook vanuit huis doen. Alleen zo heb je de ruimte jezelf verder te ontwikkelen. Dat geldt voor iedereen, van junior tot senior. Daar zijn we als organisatie denk ik echt anders in dan de doorsnee provider.

Laatste en belangrijkste vraag: hoe interessant is de hosting sector voor jullie en hoe interessant zijn jullie voor de hosting sector?
Patrick: “ik heb geen sales pitch. Wij raken met bedrijven vooral in gesprek op basis van aanbeveling en vertrouwen. Dat zijn middelgrote tot grote bedrijven. Providers en hosters van die omvang vinden wij interessant.”
Mattijs: “wij vinden de sector ook interessant omdat daar mensen zitten die bij ons heel goed kunnen passen. Of wij voor die bedrijven interessant zijn? Zeker. Het team dat we hebben in Nederland, samen met de collega’s in Finland, heeft zo veel kennis en ervaring.“

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.