Het vertrouwen in – bijna – elk aspect van cloud neemt toe

Cloud630416De volgende situatie zal iedereen wel bekend voorkomen: zodra je er achter komt dat je iets nodig hebt ga je bijna vanzelf selectiecriteria doornemen en opsommen. Bij een auto gaan je gedachten automatisch uit naar aantal deuren en brandstof en als je de keuze eenmaal hebt genomen hoop je dat het verbruik en comfort in de praktijk niet tegenvallen.

Bij IT diensten is dat niet anders. Een bedrijf dat nadenkt over iets in de cloud zetten heeft daarvoor een aantal criteria. Welke dat zijn verschilt weinig per land. De bevindingen waar Evolve-IP mee komt voor de Amerikaanse markt (en dat kun je gratis downloaden) wijken amper af van wat de grote partijen zoals IDC en Gartner en lokale onderzoekers aan deze kant van de grote plas merken (die rapportages zijn niet gratis).

Evolve zegt dat van iedereen die nadenkt over iets met cloud te doen:

  • 91% kijkt naar betrouwbaarheid van de dienst
  • 79,5% de prijs belangrijk vindt
  • 62% kijkt naar support
  • 51% vindt dat de aanbieder over passende ervaring moet beschikken
  • 49% vindt het platform belangrijk is

Deze top 5 bevat geen verrassingen voor iedereen die dergelijke diensten levert. En wat men hoopt te bereiken met cloud is ook niet wereldschokkend. Meer flexibiliteit en/of schaalbaarheid staat in elk onderzoek uit elk land altijd op plaats 1. Lagere TCO is een punt dat uiteraard ook altijd goed scoort.

Die scores trouwens ook zijn al jaren stabiel, het enige punt dat “wegzakt” in de ranking is de zorg om veiligheid. Inmiddels is het aanbod zo volwassen dat de markt hier wel anders mee omgaat. Zo merkt Evolve op dat de zorg van gebruikers geconfronteerd te worden met onvolwassen diensten van 2013 tot 2015 is afgenomen van 25% naar 12%. Ook dat is een waarde die we in Europa vaker tegenkomen. En wat tevens als een goede vooruitgang geldt is dat de vrees last te krijgen van een vendor lock-in is gedaald van 31% naar 20%. Vooral dit punt is belangrijk. Het laat namelijk zien dat “open” geen illusie meer is, maar werkelijkheid.

Mag je op basis van dit soort cijfers tevreden zijn met de ontwikkelingen? Ja, op een puntje na. Vreemd genoeg – en wederom geldt: we zien het in meerdere rapportages terugkomen – neemt alom de vrees toe dat de kosten voor cloud sterker toe zullen nemen dan gepland. De groep die zich daar zorgen over maakt was 23% en is nu volgens Evolve 30%. Wat is daar aan de hand?

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.