Het voordeel van een dubbel DNSSEC-sleutelpaar

Voor het ondertekenen van de DNS records is in principe één cryptografisch sleutelpaar voldoende. Maar in de praktijk wordt meestal met twee van deze sleutelparen gewerkt. In deze getrapte configuratie hoeft men bij vervanging van het ZSK-paar nooit het sleutelmateriaal opnieuw te uploaden.

Wat is het verschil tussen KSK- en ZSK-sleutels?
Voor het ondertekenen van de DNS records is in principe één cryptografisch sleutelpaar voldoende. De private key wordt gebruikt om de DNS records te ondertekenen, en vervolgens op een goed beveiligde plaats bewaard. De public key wordt gepubliceerd in het DNSKEY record zodat deze voor iedereen beschikbaar is. Op die manier kan iedereen de ondertekende DNS records controleren. Hetzelfde DNSKEY record wordt via de registrar ook naar de beheerder van het hoger gelegen (top-level) domein geupload. Daar wordt deze door de beheerder ondertekend en als DS record gepubliceerd. Deze handtekening bewijst dat de public key die in het DNSKEY record staat echt is.

SingleKeyPair1-600x371

In de praktijk wordt meestal met twee van deze sleutelparen gewerkt. Het ZSK-paar (de Zone Signing Keys) wordt dan gebruikt om de DNS records te ondertekenen en valideren. Deze worden per zone gegenereerd, zodat ze makkelijk vervangen of ververst kunnen worden. Bovendien kan een lichtere versleuteling worden gebruikt, zodat de lengte van de records beperkt blijft. In dit geval wordt de public key van het ZSK-paar niet naar de TLD-beheerder geupload, maar wordt deze ondertekend met de private key van het KSK-paar (Key Signing Keys). Daarvan wordt dan de public key naar de beheerder geupload, die deze vervolgens ondertekent en als DS record publiceert.

DoubleKeyPair1-600x289

In deze getrapte configuratie hoeft men bij vervanging van het ZSK-paar nooit het sleutelmateriaal opnieuw te uploaden. Bovendien kan voor het KSK-paar sterkere versleuteling worden ingezet. Hoewel meestal voor elke zone afzonderlijk ook een eigen KSK-paar wordt aangemaakt, zijn er ook operators die hetzelfde KSK-paar voor meerdere zones gebruiken.Miek Gieben
is Technisch Adviseur bij SIDN.

Dit artikel verscheen op 28 november 2012 op DNSSEC.nl en is met toestemming overgenomen op deze website.