Hoe open worden glasvezelnetwerken?

Het Internet der Dingen is een ontwikkeling op het huidige Internet, waarbij in principe alles online komt en waarop niet alleen maar computers met elkaar worden verbonden,” vertelt Erik Fledderus, Director of Innovation Informatiemaatschappij bij TNO. “Deze ontwikkeling ontstaat doordat intelligentie in de vorm van sensoren en rekenkracht in allerlei zaken terecht komt. Auto’s, koelkasten, huizen, bruggen, dijken, overal wordt intelligentie in gestopt. Zodat je kunt meten, kunt controleren en daar bovenop diensten kunt ontwikkelen. Het is een gigantische hoeveelheid nieuwe mogelijkheden.”

Interessante dienstverlening
De ISP-Sector zal zien dat de hoeveelheid verkeer gaat toenemen. Ook neemt de diversiteit van het aantal devices toe. Het aanbod van de gebruikelijke devices (computer, laptops en smartphones) zal rijker worden. De datawarehouses kunnen hun borst natmaken, want er komt ontzettend veel nieuwe data vrij. Maar data alleen is niet interessant, je wilt daar ook informatie uit kunnen halen. Dus de dienstverlening bovenop die data kan heel interessant zijn voor de huidige datawarehouses.

Huidige netwerken ten dele geschikt
Om echt afhankelijk te kunnen zijn van dit soort diensten, die te maken hebben met je gezondheid en die te maken hebben met de vitale infrastructuur, wil je echt 100% garantie willen hebben dat er altijd een netwerk is. De huidige netwerken zijn daar op dit moment nog maar ten dele geschikt voor. Dus de ontwikkelingen daarin zijn absoluut nodig, om van dit soort droombeelden ook realiteit te maken.

Openheid netwerken
De uitrol van dit soort glasvezelnetwerken zijn belangrijk, maar wat ik het spannends vind is hoe open deze netwerken worden voor dienstontwikkelaars. En op welke manieren gaan burgers, patiënten en klanten (in welke hoedanigheid je ook bent), gebruik maken van de mogelijkheden en gaan ze zelf ook nieuwe mogelijkheden bedenken.

Interview door Suzanne FlinkenFlögel, gastpresentator ISP Today en marketing manager bij hostingprovider Byte Internet.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.