Hoeveel is die besparing precies?

RickJuniper630416Als we spreken over datacenter energie efficiency is het voor de meesten makkelijk daar ook cijfers en waarden aan te koppelen. Net als dat het bij de vergelijking tussen twee auto’s helpt als je weet dat de een 1:15 doet en de ander 1:20 is het handig te weten dat datacenter A een PUEfactor van 1,2 heeft en locatie B een PUEfactor van 1,5. Twee verschillende waarden, dus de een zal zuiniger en daarmee op de lange termijn goedkoper zijn dan de ander? Nee dat gaat voor auto’s evenmin op als voor datacenters. De waardes zijn belangrijk, maar de term YMMV is natuurlijk niet voor niets uitgevonden. Wat nodig is naast die ene waarde is een overzicht van het verbruik over een langere periode, niet slechts een moment opname gedurende de winter als het DC echt geen additionele koeling nodig had of tijdens een periode dat de servers vooral idle stonden.

Vendoren van hardware zijn goed in het claimen dat de eigen spullen beter en zuiniger zijn dan die van de concurrentie of die van het marktgemiddelde. En al is het onmiskenbaar dat de hele markt de afgelopen jaren minder verbruik een top prioriteit heeft gegeven, zonder een praktijkcase over ene langere termijn is het moeilijk die claims goed te kunnen inschatten.

Juniper is een van de partijen die het nodige claimt over efficiency. Zowel de software als de hardware, alles is sneller, beter en zuiniger. En in dezelfde adem wordt daar aan toegevoegd en het is kleiner waardoor onze spullen in vergelijking met de configuraties van concurrenten ook nog eens minder vloeroppervlak nodig hebben. Die claim klinkt logisch: slimme chips in kleine kasten, dus minder stroom verbruik en minder rackvulling. Toch bleek het op de laatste persbijeenkomst bij Juniper onmogelijk die cijfers onderbouwd te krijgen. Men was er duidelijk niet op voorbereid een calculatie te laten zien met een Voor en Na situatie. Dat was uiteraard onbevredigend. Na enige vertraging hebben we van Interconnect, een van de gebruikers van de Juniper oplossingen die werden getoond en dat zelf ook presenteerden antwoord gekregen op de vraag: vertel nou eens in gewoon Nederlands: hoeveel stroom en kastruimte bespaar je nu. Het antwoord (en ja daar zat een calculatie bij!): We verbruiken 50% minder stroom voor de routeroplossingen. De impact op de racks is ook fors. Omdat er minder units nodig zijn en die op andere plekken kunnen worden gehangen is het een beetje appels met peren vergelijken, maar ten minste 50%.

Fijn dat weten we dus. Wat we niet weten is waarom bedrijven als Juniper (en het is echt niet de enige!) dit soort op basis van de praktijk opgestelde calculaties niet paraat hebben.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.