Hoster biedt onderdak PHP’ers

Afgelopen dinsdag vond de september-bijeenkomst plaats van PHP Benelux Usergroup. Dit keer op ons hoofdkantoor in Zwolle, vanaf zeven uur tot in de late uurtjes. De bijeenkomsten worden elke maand georganiseerd. Gastsprekers geven inhoudelijke presentaties over een onderwerp dat gerelateerd is aan PHP.

De ene maand vindt een bijeenkomst plaats in Nederland en de andere maand in België. In Nederland wordt vaak gekozen voor het zuiden of het westen van het land, omdat zich daar de meeste PHP-programmeurs bevinden en/of de afstand vanuit België ook nog te overbruggen is. Dit keer was met opzet gekozen voor Zwolle, zodat ook de PHP-programmeurs uit het noorden en oosten van het land zonder teveel reistijd de bijeenkomst konden bijwonen.

Er zijn vele interessante raakvlakken die de ISP- en PHP-werelden met elkaar in aanraking brengen. Op dit moment hosten wij bijvoorbeeld meer dan 25.000 websites waarvan 80% ontwikkeld zijn in PHP. Ik denk dat meerdere hosters dit percentage herkennen.

Backbone.js en Drupal
De bijeenkomsten behandelen iedere keer weer andere onderwerpen. De presentatie is in handen van andere, wisselende sprekers. Hierdoor is de groep PHP-programmeurs bij elke meeting zeer divers en komen ze op een informele manier met elkaar in contact en delen ze hun ervaringen en kennis.

Zo hield Richard Tuin, webdeveloper bij e-Active,  zijn verhaal over het gebruik backbone.js als gereedschap om eenvoudiger en gestructureerder javascript toe te kunnen passen in grotere online applicaties.

Daarnaast vertelde Marcel van Brakel, developer bij Enrise, over hoe en wanneer je het maximale uit Drupal kan halen. In zijn talk met als onderwerp “harness the real power of Drupal” vertelde hij dat Drupal volgens hem uitermate geschikt is als tussenoplossing, tussen kant-en-klare opensource systemen en complexe op-maat projecten.

Contact hosters met PHP’ers belangrijk
Dit soort bijeenkomsten zijn voor de hostingsector een uitgelezen kans om van gedachten te wisselen over de nieuwe ontwikkelingen in de markt en wat er speelt in de PHP ontwikkelaars community. Je kunt als hoster pro-actief meepraten en dit wordt ook gewaardeerd. Daarom vind ik deze bijeenkomsten ook zo belangrijk, want het is een goede weerspiegeling onze voornaamste doelgroep. Het mag geen verassing dat de volgende PHP Benelux Usergroup meeting weer bij een hostingprovider zal zijn. Dan net als vorige maand in België.


Martijn Kamphuis is marketingmedewerker bij IT-Ernity Internet Services. Het bedrijf is één van de marktleiders op de Nederlandse ISP-markt en is specialist in Managed Services en Managed Hosting.