Hosters die iets anders gaan doen

Aanleiding voor dit artikel is een quote van Rackspace dat het van hoster een MSP is geworden. Het is een titel waarna een voorspelbaar wc-eend verhaal met veel commerciële kreten volgt. De verandering die het bedrijf heeft ondergaan is reden de vraag te stellen of het vaker gebeurt dat een hoster iets anders gaat doen.

In het verleden hebben we gezien dat inbelproviders hosting zijn gaan bieden om zo zakelijke gebruikers aan zich te binden. De omgekeerde beweging kwam veel minder voor. In beide gevallen ging het daarbij om het uitbreiden van het portfolio, niet om echt overboord gooien van diensten en daarvoor andere gaan voeren. Echt succesvol is deze ontwikkeling niet geweest, want access bieden is toch een compleet andere sport dan hosting. Hostingproviders die na de breedband introductie xDSL of glas erbij zijn gaan leveren is een verschijnsel dat ook bestaat. Omdat de connectiviteit via een derde partij wordt geleverd is het een uitbreiding van het portfolio die verder weinig opvalt en evenmin kan worden beschouwd als “iets anders gaan doen”.

De ontwikkeling dat van hosting uit naar datacenter functies wordt gekeken is wat dat betreft wel een goede opzet naar “iets anders gaan doen”. Serverius is daarvan een voorbeeld, terwijl ook de focus die het bedijrf heeft op security en netwerkdiensten staat voor diensten die fors afwijken van de “good old” hosting. Andere voorbeelden zijn minder makkelijk te vinden in Nederland. Er zijn natuurlijk wel de nodige hosters of providers die zich tegenwoordig cloud export noemen en MSP, maar als je het portfolio goed bestudeert zal je zien dat er ook nog steeds hosting wordt geboden. Minder prominent in beeld, maar het echt compleet overboord gooien is zo te zien nergens gebeurd. De omzet en marge zullen daar wel een stokje voor hebben gestoken.

En zo komen we dan onvermijdelijk wel uit bij Rackspace. Is dat dan het andere voorbeeld van een ex-hoster, ex-provider dat we in Nederland hebben? Rackspace is echter geen Nederlandse onderneming. De voor de hand liggende vraag is dan ook of in de VS en het VK het soms vaker is voorgekomen en voorkomt dat een hoster afscheid neemt van zijn business en een aanpalende dienst gaat leveren. Een quickscan op basis van wat termen in zoekmachines gooien levert geen echte voorbeelden. De conclusie lijkt daarmee voorlopig te zijn dat hosters – om welke reden dan ook – weinig succesvol zijn met het starten en runnen van nieuwe business onder de oude naam.

Voor een sector die inmiddels meer dan 20 jaar bestaat is dat best opvallend.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.