Hostingproviders en automatische reparatie beveiligingsgaten

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. En dat geldt helemaal bij security. Op Linux kernel-niveau zijn er gelukkig inmiddels meerdere methodes om extra veiligheid te introduceren, maar waar ik me over verbaas is dat niemand zich zorgen maakt om de applicatielaag: WordPress, Drupal, Joomla, etcetera.

Dweilen met kraan open
Dit is de laag die direct in contact staat met het Internet. Tevens ontstaan op deze laag de meeste veiligheidslekken. Je dweilt dus met de kraan open als je niet meedenkt met je klanten in het oplossen van beveiligingsgaten. Sta er even bij stil: op iedere server die je nu beheert, draaien tientallen websites waar een hacker met het grootste gemak malafide code kan uploaden en uitvoeren!

Rap groeiende bedreiging
Het hebben van een eigen website is steeds meer mainstream. Dat betekent dat je als hostingprovider ook meer te maken krijgt met websitebeheerders die niet precies weten hoe ze hun website goed moeten onderhouden. Tel daar bij op dat er steeds meer hackers zijn die hier lucht van krijgen en op grote schaal beveiligingsgaten uitbuiten. Dan weet je dat je een rap groeiende bedreiging hebt waar je iets aan moet doen.

Gehackt
Vorig jaar kopte Webwereld bijvoorbeeld “6.300.000 webshop-pagina’s gehackt“. Dit nieuws zien we steeds vaker langskomen, en het overkomt zelfs ‘professionele’ bedrijven als Diginotar: ‘Hacker kwam door verouderde cms-software Diginotar binnen’.

Rottigheid voorkomen
Met onze nieuwe technologie, die het mogelijk maakt om beveiligingsgaten in websites te detecteren en repareren, realiseren we een enorme besparing in beheerskosten. Bovendien scheelt het enorm veel frustratie voor klanten en techneuten. We krijgen lovende berichten van onze klanten, die enorm blij zijn dat we een vangnet gecreëerd hebben. Natuurlijk blijft het onze voorkeur behouden dat klanten zelf de problemen structureel oplossen, daarom proberen we klanten in eerste instantie ook te stimuleren middels informatievoorziening om het probleem zelfstandig op te lossen. Het mooie van deze techniek is dat het alle rottigheid voorkomt, in plaats van dat het alleen maar in actie komt op het moment dat het al te laat is en de website al gehackt is.

Verder ontwikkelen
Ondanks alle mooie aandacht die we nu krijgen zijn we nog lang niet klaar, want ons betreft hebben we het topje van de ijsberg te pakken. We blijven nu dus in rap tempo door ontwikkelen.

Samen met sector
We gaan deze technologie licenseren aan andere hostingproviders. We zijn op dit moment al met meerdere partijen in gesprek om deze dienst ook voor hun klanten beschikbaar te maken. Graag komen we in contact met andere geïnteresseerden. Feedback en vragen zijn ook van harte welkom op dit adres, we vinden het leuk om met andere partijen te sparren over dit onderwerp.Wouter de Vries
is oprichter en CEO van Antagonist. Sinds dat hij op 13-jarige leeftijd uitgeroepen werd tot “Krantenbezorger van het Jaar” staat klanttevredenheid voor hem centraal. Antagonist levert aan meer dan 60.000 klanten, waaronder twee Nederlandse banken. Antagonist staat voor betrouwbare hosting en domeinnaamregistratie: de infrastructuur voor elke website. In 2012 kreeg Antagonist een notering in de Deloitte Fast50 en FD Gazellen. Tevens werd oprichter Wouter de Vries door Ernst & Young geprezen voor zijn ondernemerschap en behaalde een tweede positie in de Entrepreneur of the Year-competitie.