Hybride cloud gebruik doorkruist alle voorgaande cloud voorspellingen

ibm-tailoringcloudHet voorspellen van de toekomst is vrij lastig. Brexit is daarvoor een actueel voorbeeld: sommige Britten zijn negatief verbaasd dat het land nog niet door de golven is verzwolgen en hier in Nederland kijken we beteuterd naar de negatieve druk die het voor de eigen economie betekent. Twee compleet tegengestelde reacties op een gebeurtenis, waarvan vorig jaar rond deze tijd nog niemand had gehoord.

Nu hoort de combi politiek en economie iets dat minder goed thuis op ISP Today, toch is die Brexit case een goede om te onthouden, je kunt namelijk heel makkelijk op het verkeerde been worden gezet als het gaat om voorspellingen en je kunt extra gestraft worden als je de ontwikkelingen niet volgt, bijvoorbeeld doordat je in verkeerde hardware of kennis blijft investeren.
Cloud is daarvoor een goed voorbeeld. Wie riepen er rond 2010 allemaal luid dat public cloud de toekomst had en roept dat ook anno 2016 nog steeds? Wat is er uitgekomen van het idee dat niemand meer zou investeren in eigen hardware, want compute power huren in plaats van kopen was het ei van Columbus? Hardware kopen kan nog steeds en het idee dat iedereen zijn eigen serverruimte of mini datacenter gedag zou zeggen is gewoon onjuist gebleken.

Je kunt zelfs een hele andere trend zien, en die herkennen we aan het label Hybrid Cloud. Hybride Cloud lijkt daarmee een soort van allemansvriend: het is van alles wat, iedereen is er blij mee en door er veel aandacht aan te besteden vergeet iedereen de voorgaande (bijna) missers. En er lijkt nog iets interessants aan de hand met de hybride wolk. In een recent onderzoek van IBM komt naar voren dat wat met twee jaar geleden verwachtte dat de indeling naar cloud gebruik zou zijn bijna overeenkomt met wat men nu doet en wat men over twee jaar verwacht te doen. Anders gezegd: de verhouding zelf hosten, eigen cloud, cloud van derden zou niet meer zo veel veranderen. En dat betekent weer dat er een soort van evenwicht is bereikt. Laat dat eens op je inwerken: 45% blijft zelf hosten, 30% heeft een eigen cloud en 25% vertrouwt in de cloud van derde partijen.

Natuurlijk kun je de mix van deze getallen zien als het succes van hybride cloud. Evenzo spreekt voor zich dat de meesten van de 1002 respondenten door die mix lagere kosten en meer flexibiliteit (claimen te) realiseren. Maar toch: publieke cloud zou leiden tot forse kostenverlaging, alsmede meer efficiency bij de gebruikers. Ten slotte zou er sneller op klantwensen kunnen worden ingespeeld. IBM vindt dat deze top drie ook belangrijk is om hybride cloud te omarmen, het speelt namelijk bij 54%, 42% respectievelijk 40% van de hybride cloud gebruikers een rol. Is dat een indrukwekkende score? Het lijkt vooral te signaleren dat er heel wat andere factoren een rol zijn gaan spelen waardoor de voorspellingen over cloud van 2010 op bepaalde punten totaal niet zijn uitgekomen.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.