ICT inkoop en MVO-beleid

De internet- en hostingsector worden vaak beschouwd als typische voorbeelden van bedrijven die veel energie verbruiken en ook op tal van andere vlakken niet duurzaam bezig zijn. Een beeld dat niet geheel klopt, want als er ergens de laatste jaren veel is geïnvesteerd in het verhogen van de energie-efficiency, dan is het wel bij dit soort bedrijven.

Wat betreft duurzaamheid (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen – MVO) is het verhaal complexer dan de ontwikkelingen op het vlak van bijvoorbeeld energiebesparingen in datacenters. Om die reden is ben ik recent op bezoek geweest bij de SOMO in Amsterdam. Daar heb ik met Pauline Overeem gesproken over dit onderwerp en een aantal recente ontwikkelingen.

SOMO doet onderzoek en is nadrukkelijk geen adviesbureau. Tijdens het interview is een groot aantal onderwerpen de revue gepasseerd. Op veel punten in de gehele keten van ict hardware en dienstverlening – van ontwerp, via productie, verkoop en aankoop tot en met recycling – komen duurzaamheidsaspecten voor. En dat het geen thema is dat binnenkort van de politieke -en maatschappelijke agenda zal verdwijnen is duidelijk.

Automatiseerders en hosters die willen weten hoe ze MVO in hun duurzaamheidsbeleid kunnen toepassen, zullen het nodige opsteken van het interview.


Rashid Niamat is sinds 2007 zelfstandig adviseur in strategieontwikkeling, implementatievraagstukken en communicatie trajecten rond e-activiteiten en samenwerkingen. Rashid houdt trouw een boeiend weblog bij over de internetmarkt.