Implementatie SSD’s in datacenters steeds gewoner

Wereldwijd worden steeds meer SSD’s gefabriceerd en geleverd. Zo meldde iSupply dat ze verwachten dat de levering van SSD’s voor notebooks in 2013 zal verdubbelen. Is deze trend ook van toepassing in datacenters. Wij vroegen het Stefan Kooman (BIT), Henri Udding (Ashosting) en Erik Hensema (HostingXS).

Serveromgeving
De datacenterdeskundigen zien alle drie een grote toename in het gebruik van SSD’s in datacenters. “We zullen zeker een toename in gebruik van SSD’s gaan zien,” vertelt Kooman. “De prijzen dalen, de capaciteit neemt toe en ik vermoed dat vanwege de ervaring die opgedaan is in de thuisomgeving er inmiddels genoeg vertrouwen is om het in serveromgevingen toe te passen.”

Type SSD
Udding legt uit dat verschillende fabrikanten inmiddels met speciale server/datacenter SSD’s op de markt komen. “Die hebben een langere levensduur en een hogere betrouwbaarheid ten opzichte van desktop SSD’s.”

IOPS
De drie deskundigen zien ook dezelfde voor- en nadelen van SSD’s. Als belangrijkste voordelen worden de snelheid, het lagere stroomverbruik en de warmte ontwikkeling genoemd. “Het enorme aantal I/O-operaties per seconde (IOPS) die SSD’s aankunnen is met name in SAN-omgevingen erg belangrijk,” vertelt Hensema. Kooman vult aan dat inderdaad vooral I/O-intensieve applicaties hiervan profiteren. “Denk hierbij aan database-workloads.”

Servergebruik
De nadelen zijn volgens de heren vooralsnog de prijs, de beperkte opslagcapaciteit en de nog niet beproefde levensduur op langere termijn. “Een goedkope SSD voor de consumentenmarkt draaien we letterlijk binnen enkele weken kapot in het datacenter,” legt Hensema uit. “SSD’s voor servergebruik zijn veel duurder dan traditionele roterende schijven. En dat werkt weer door in je prijzen voor eindgebruikers.”

Serverfunctie
“Of het nuttig is om SSD’s in te zetten hangt sterk af van de functie die de server gaat vervullen,” laat Kooman weten. “Een video-streamingserver is beter af met traditionele disken, terwijl een drukke MySQL-slave zijn master alleen kan bijhouden door het gebruik van SSD opslag.”

Buffer
Udding heeft inmiddels de eerste ervaringen met SSD’s in servers, waarbij het hem opvalt dat de snelheid van de server een stuk beter is. Kooman vertelt dat naast het gebruik als snelle opslaglaag, SSD’s ook goed dienst kunnen doen als (read/write) cachinglaag. “Het vormt dan een buffer tussen geheugen en traditionele opslag in. Moderne storage en filesystemen – zoals bijvoorbeeld ZFS – kunnen hier handig gebruik van maken door er (meta)data in op te slaan, waardoor transacties sneller kunnen verlopen.”

Workload
Een praktijkvoorbeeld waarin volgens Kooman SSD’s heel nuttig bleken, was toen een ‘graphing server’ de hoeveelheid updates aan de vele RRD’s niet meer snel genoeg kon verwerken. “Het vervangen van de traditionele schijven door SSD’s loste dit probleem toen op. In plaats van een hoop spindles met battery backed NVRAM, kan een (PCIe-)SSD de workload in zijn eentje aan. Ondanks dat de prijs van SSD’s hoger ligt kan het goedkoper zijn dan een set 15K SAS disken aan te schaffen, los van de besparing op stroomkosten.”

SAN
Hensema vertelt juist op dit moment in het proces te zitten om een puur SSD-SAN op te zetten. “De hardware is nog in bestelling maar verwacht ik deze week binnen. Tot nu toe gebruiken we wel een SSD-cachelaag voor ons SAN van roterende schijven. Dit geeft het beste van beide werelden: de lage prijzen van roterende schijven en voor een deel de snelheid van SSD. Toch hebben onze klanten behoefte aan pure SSD-opslag en daar springen we nog dit kwartaal op in.”

Kosteneffectief
“SSD’s kunnen een kosteneffectieve oplossing bieden voor veel I/O-eisende applicaties,” geeft Kooman aan. “Of wanneer een probleem alleen ‘opgelost’ kan worden door snellere hardware in te zetten.”

Infrastructurele eisen
“Met het toenemende aantal IOPS stel je ook steeds hogere eisen aan de rest van je infrastructuur,” legt Hensema uit. “De switches in je SAN moeten bijvoorbeeld het grote aantal packets per seconde kunnen verwerken, anders wordt dat weer een vertragende factor. Wij werken hier omheen door de SSD’s direct in de hypervisors van ons virtualisatieplatform in te bouwen. Het netwerk wordt dan alleen nog voor replicatie gebruikt, terwijl de virtuele machines zo veel mogelijk op dezelfde hardware draaien als de SSD’s.”

Toekomst
“SSD’s zijn de toekomst,” denkt Udding. “Het duurt nog een aantal jaren maar dan zal 90% van de servers uitgerust zijn met SSD’s.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.