Impressie SuSeCon2015 Amsterdam

PrintDeze week, van maandag tot en met vrijdag, staat de Amsterdamse Beurs van Berlage in het teken van de groene Gekko, van SuSe dus. Voor het eerste is de jaarlijkse conferentie de grote plas overgestoken. Orlando, Florida is verlaten en men is uitgekomen in Amsterdam. ISPtoday was hier de eerste dagen aanwezig om antwoord te krijgen op de vraag: What’s it all about?

De keynote, waarmee dinsdag het officiële deel van het programma werd geopend, gaf een aantal antwoorden op die vraag: SuSe ziet zich vooral als een leverancier voor bedrijven met mission critical diensten, of bedrijven die dergelijke diensten ondersteunen. Dus we zagen tijdens die keynote en de daarop volgende presentaties een groot aantal bekende namen voorbij komen, waaronder SAP, IBM, Fujitsu.

Zoals gebruikelijk bij een dergelijke bijeenkomst was het na de keynote koffiepauze gevolgd door ene middag vol workshops, presentaties, hands on trainingen. Dat ging allemaal – we hebben het hier wel over iets waar de opensource gedachte zeer nadrukkelijk aanwezig was – in een zeer informele sfeer. Et is verleidelijk de link te leggen met de OpenStack dag die recent in Bussum werd gehouden, maar daarmee die je SuSeCon tekort. Ja er zijn overeenkomsten, niet in de laatste plaats omdat SuSe ook deel van de OpenStack gemeenschap is. De verschillen waren echter opvallend. Allereerst de opkomst: de tijdens de keynote waren er 1.000 (!) mensen in de Beurs van Berlage aanwezig en dat was een zeer internationaal gezelschap. Dan was er de sfeer. Dit was geen verkoop event, ondanks het feit dat er enkele tientallen vendoren stand hadden in de twee grote zalen waar ook de catering werd verzorgd. Dit was veel meer een doorlopende studiedag. En als derde: het begrip internet provider of hosting is de eerste twee dagen niet gebruikt, dat was op OpenStack wel anders.

Een event dat niet over hosting gaat, is dat dan wel interessant voor de lezers van ISPtoday? Die vraag is in een andere vorm ook voorgelegd aan Ronald de Jong, VP EMEA sales en Marijn de Vos, country manager Benelux. Het antwoord was best verrassend: SuSe heeft hier en elders contacten met de hostingsector. Logisch, want hosting zit al snel in de hoek van mission critical toepassingen. Echter: van de daken schreeuwen dat met al hoster X of datacenter Y als klant heeft past niet bij de manier waarop SuSe opereert.

De afgelopen dagen zag je dat ook wel terug in een aantal workshops, hands on sessies en tijdens de gesprekken tijdens de pauzes: de begrippen hosting en provider worden niet gebruikt. Maar als je er eenmaal over gaat praten weet bijna iedereen wel waarom het onderwerp ook wel voor deze groep interessant en relevant is. Bij de gesprekken over ceph viel dat het meest op, daar is de afstand tussen enterprise toepassingen en de core business van een hoster, provider of datacenter dan ook wel erg klein, maar ook over het koppelen van cloudtoepassingen was de link evident.

Nog even terug naar het gesprek met Ronald en Marijn. Zij hebben laten weten het opstellen van klantcases die voor de hostingsector interessant zijn op de agenda geplaatst te hebben. Dus we weet kunnen er bij een volgende editie van SuSeCon zo maar echt dedicated workshops voor én door de sector gehouden kunnen worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.