Impressies van IETF-90

Eerst en vooral: DNS

Ruim 1.200 mensen uit 54 landen kwamen vorige week bijeen in Toronto voor alweer de 90e IETF-meeting. De agenda barstte weer uit zijn voegen. Hoogtepunten waren, in elk geval voor mij, de DNS-gerelateerde sessies, waaronder die van DNSop, DANE en DNSSD. Maar DNS vind je ook weer binnen de ‘Homenet’–werkgroep, dus het is springlevend binnen de IETF-gemeenschap. Op tal van plaatsen kom je DNS dus tegen en als liefhebbers van dit mooie, essentiële protocol konden we dan ook ons hart ophalen. Verder zijn we, als vertegenwoordigers van SIDN, natuurlijk ook bijzonder geïnteresseerd in de verrichtingen van de WEIRDS-werkgroep, aangezien dit protocol de beoogde opvolger van de huidige WHOIS is. Het is ook goed om te zien dat er veel mooie dingen gebeuren rondom IPv6 (en het uitzetten van IPv4, wat overigens nog wel de nodige hoofdbrekers oplevert).

Foto: Dan York

Foto: Dan York

Snowden-effect

Maar er was meer. Sinds de onthullingen van Edward Snowden staan ook security en privacy weer hoog op de agenda. Eerder al, kwam de IETF-gemeenschap tot consensus dat ‘pervasive monitoring’, zoals het heel neutraal wordt genoemd, beschouwd moet worden als een aanval. Een aanval, die bij het ontwerpen van nieuwe internetstandaarden waar mogelijk moet worden tegengegaan. Oftewel; privacy en security zijn, meer dan ooit, aandachtspunten bij de totstandkoming van nieuwe internetstandaarden. Het spreekt voor zich dat op dat vlak nog heel wat werk is te verzetten de komende jaren. Maar de eerste resultaten zijn er al. Zo werkt de HTTPbis-WG heel voortvarend aan HTTP/2.0, waar encryptie met behulp van TLS, heel nadrukkelijk in wordt opgenomen. Ook de nieuw opgerichte TCPINC werkgroep, bedoeld om TCP verder te beveiligen tegen ‘pervasive monitoring’, is inmiddels goed op stoom.

IANA Stewardship Transition

De Amerikaanse overheid wil zich helemaal terugtrekken als toezichthouder van ICANN en een van de belangrijkste functies die ICANN vervult, de IANA-functie. Die functie betreft, kortgezegd, het administreren van allerlei parameters die van belang zijn voor de goede werking van het internet. Zoals de distributie van IP-adressen, het beheer van de root-zone en de administratie van protocol-parameters (bijvoorbeeld dat poort 80 is gereserveerd voor HTTP). Dit proces wordt aangeduid als de ‘IANA Stewardship Transition’ en dit proces is op dit moment in volle gang. Omdat er een nauwe samenhang is tussen het werk van de IETF en de IANA-functie, was er een BoF over dit onderwerp, aangeduid als IANAPLAN. Deze sessie was ook zeker een hoogtepunt van deze IETF-week, met als uitkomst een verklaring en plannen voor een vervolg.

Nerds onder elkaar

En verder was de IETF gewoon de IETF; een week lang 1000+ op elkaar gepakte nerds die, gewapend met laptops en uitgedost in T-shirts of –erger- sandalen en korte broek, een week lang een keurig hotel op stelten kwamen zetten en enthousiast discussieerden over hun stokpaardjes. Al met al een kleurrijk, internationaal gezelschap van hardcore techneuten, met daaronder gelukkig ook steeds meer dames, al zijn ze nog veruit in de minderheid. Voor de thuisblijvers is de IETF-meeting prima te volgen via audio- en videostreams. Maar je kunt ook je telepresence robot sturen natuurlijk. Al is de vraag in hoeverre dat opweegt tegen de echte face-to-face ontmoetingen en de goede contacten die je bij een IETF kunt opdoen of onderhouden.

IETF90-ipadrobot

About the author

Avatar

Marco Davids is Technisch Adviseur bij SIDN.