Internet of intranet?

Er is een hele grote internet partij die op ISP Today amper direct ter sprake komt. Facebook wordt wel eens genoemd, maar het is dan meer als voorbeeld dan dat de bedrijfsvoering wordt besproken. Reden daarvoor is vrij simpel: echt zoveel valt er niet te melden dat een link met de hosting sector heeft.

De laatste keren dat we Facebook noemden was er overigens wel een duidelijke link met de alledaagse beslommeringen van hosters en exploitanten van datacenters. Op het terrein van OCP is Facebook immers een van dat handjevol partijen uit het Westen dat de toon zet. Nu is er wellicht weer een punt waarvan je kunt zeggen dat het wel relevant is, bedoeld is de EBB.

EBB, Express Backbone is, als we deze post van Facebook mogen geloven, het antwoord op de uitdagingen waarvoor het netwerk zich geplaatst ziet. Steeds meer users, content en dus netwerk belasting. Dat over een simpele huurlijn de wereld rondpompen is suboptimaal, wat zou er mooier zijn om daar gewoon een heel eigen netwerk voor te bouwen. Over de technische specs daarvan verwijzen we naar de genoemde blogpost. Wat veel interessanter – zo niet bedreigender – is is de vraag die nog nergens is gesteld: als Facebook echt het verkeer via dedicated lijnen gaat verstouwen is er dan nog wel sprake van internet? Is dit niet de zoveelste poging van Zuckerberg en consorten een eigen wereldomvattend intranet te bouwen en daar de volle 100% zeggenschap over te hebben. Geen gedoe meer met (Europese) regelgeving, gewoon een fors gedimensioneerde CAG (Closed User Group).

En is EBB daarmee een zegen voor het internet, omdat zoveel verkeer een eigen rijbaan krijgt, of juist het tegenovergestelde. De voorbeelden van succesvolle maximaal afgeschermde CAG, die meer weg hadden van een intranet dan het internet zijn moeilijk te vinden in het Westen. Veel verder dan de niet nader te specificeren poging van KPN met HetNet komen we niet en succes was zeker niet het label dat daarop hoorde.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.