IP-netwerken bij elkaar op Europees Peering Forum

Het zesde European Peering Forum werd dit jaar gehouden in Budapest, Hongarije. Het is een bijeenkomst die onder andere door ons wordt georganiseerd, samen met onze collega’s uit London, Frankfurt en Stockholm. Alle partijen aangesloten op deze IX’s zijn welkom voor onderlinge discussie over vele uiteenlopende topics gerelateerd aan peering (IP netwerk  interconnectie). Er waren meer dan 140 verschillende netwerken aanwezig en ruim 230 deelnemers.

Panel content- en accessproviders
De agenda bood een aantal interessante topics. Op maandag was de meest interessante discussie in het panel van content- en accessproviders rond netneutraliteit. Er kan geen concrete conclusie worden getrokken anders dan dat deze discussie nog lang niet aan zijn einde is en dat nieuwe business modellen zullen ontstaan die de sector gezond zullen houden.

100GE en exchanges in het Midden-Oosten
Nieuwe ontwikkelingen rond de exchanges, zoals de eerste ervaringen met 100 Gigabit Ethernet aansluitingen, stonden op de agenda voor de tweede dag. Henk Steenman, onze CTO, deelde de uitkomsten van de twee recente testen, met Limelight Networks en met Surfnet en CERN. Beiden tonen aan dat 100GE klaar is voor operationele implementatie. Op een vraag aan de zaal welke netwerken in de komende een tot twee jaar 100GE implementeren stak toch zeker 20% zijn hand op.

Interessant was ook een discussie over het opzetten van exchanges in het Midden-Oosten, waar de markt nog erg gesloten is. De condities hiervoor werden in de zaal betwist, wel of geen overheidsinmenging, wel of geen non-profit (ledenorganisatie) , wel of geen multilateral peering (verplichte uitwisseling voor alle deelnemers). Vanuit een Nederlandse optiek hebben we gezien onze erg open, neutrale en ook zeer succesvolle marktwerking al snel onze mening klaar, maar misschien werkt het daar echt anders.

Bij elkaar brengen van mensen
Op woensdag begonnen de socials hun tol te eisen, alhoewel deze een essentieel onderdeel vormen van een peering forum. Het gaat vooral om het bij elkaar brengen van mensen, want het is makkelijker zaken doen als je elkaar kent. Niettemin werd de technische presentatie rond het traffic management onderzoek van T-labs zeer gewaardeerd.  Daarnaast was het panel rond VoIP peering en mobiele IP interconnectie, ook wel IPX, zeer interactief. Ik deelde met de zaal een nieuwe dienst voor IPX interconnectie, die is gebaseerd op een standaard uit de mobiele wereld (GSM IREG.34) maar geleverd volgens het peering model, met SLA dat dan weer wel.

Al met al een mooie EPF en Budapest als conferentie-stad is zeer aan te raden!


Cara Mascini is CMO bij AMS-IX. AMS-IX is een van de grootste Internet peering exchange points.