IPv6 stilletjes geïmplementeerd

Er is dit jaar al veel geroepen en geschreven over IPv6. In februari raakte de wereldwijde voorraad IPv4-adressen bij IANA op, in april was de regionale voorraad van APNIC op en in juni was de Wereld IPv6 Dag een groot succes. Toch werd het daarna wat rustiger op IPv6 gebied. Dit kan natuurlijk te wijten zijn aan de vakantieperiode… Er is echter ook een andere trend te zien: er wordt niet meer gepraat over IPv6, maar er wordt achter de schermen stilletjes vooral hard aan gewerkt!

Gecontroleerde invoering
Zelf ben ik bij een aantal IPv6-projecten bij internet providers betrokken. Ze willen allemaal voorbereid zijn voor als er vraag naar IPv6 ontstaat. Deze zomer werd duidelijk dat langer wachten met het invoeren van IPv6 problemen gaat opleveren voor providers. Nu is er nog tijd om het gecontroleerd in te voeren. Zodra er vragen van klanten komen is de tijd er niet meer om het heel zorgvuldig te doen, met risico’s voor het netwerk en de dienstverlening als gevolg.

Eigen netwerk eerst
Er is duidelijk te zien dat bij de voorbereiding voor IPv6 de eerste nadruk ligt op het eigen netwerk. Dat is immers bedrijfskritisch. Alles wordt in het lab getest en aan de hand daarvan worden de core-routers ingericht, worden peering en transit geregeld en de beveiliging wordt natuurlijk geschikt gemaakt. Als dat deel van het netwerk klaar is kunnen daarna pilots opgestart worden in minder kritische delen van het netwerk. Een netwerkje met een paar test servers, wat servers die onder eigen beheer vallen, etc. Allemaal om ervaring op te doen, want niet alleen netwerkbeheerders moeten met IPv6 om kunnen gaan, maar ook systeem- en applicatiebeheerders.

De volgende stap
En dan zie je pas dat er naar de aangeboden diensten gekeken wordt. Logisch dus dat het voor de klanten nog niet direct zichtbaar is, ondanks al het werk dat nu al in IPv6 wordt gestoken. Veel colocation en dedicated server providers bieden al IPv6. Dat is vaak het eenvoudigste te implementeren: fysieke of virtuele machines aan een ethernet. De access providers hebben het iets moeilijker. Daar worden verschillende technieken gebruikt voor de verbindingen. Ook is daar nog veel oude apparatuur in gebruik, vaak in wijkcentrales door het hele land. Gelukkig komen er steeds meer routers beschikbaar die ook de 6rd-standaard ondersteunen, waarmee providers IPv6 aan klanten aan kunnen bieden zonder meteen al die apparatuur te hoeven vervangen.

IPv6-access bij providers
XS4ALL
is natuurlijk de bekendste provider die al IPv6 access biedt. Een aantal andere providers zijn bijna klaar met de voorbereidingen. Zowel op ADSL, VDSL als glasvezel zullen voor het eind van het jaar meerdere access providers IPv6 aan gaan bieden. De kabelmaatschappijen Ziggo en UPC geven beide aan in 2012 klaar te zijn om IPv6 aan klanten te leveren. Daarmee krijgen klanten de keuze tussen meerdere aanbieders van breedband internet met IPv6.

Vraag door IPv6-only
Maar ik begon dit verhaal over het voorbereiden op IPv6 voor als er vraag ontstaat. En die vraag is nu aan het ontstaan. Nog niet doordat de IPv4 adressen hier op raken, maar omdat in andere delen van de wereld IPv6-only verbindingen geleverd worden. Zo zag ik deze week op een mailing list een ISP die klanten had die communiceerden met bedrijven in Afrika die zo’n IPv6-only verbinding hadden. Natuurlijk zat daar nog wel iets als NAT64/DNS64 bij, maar dat werkte niet lekker. Zijn klanten wilden dus per direct IPv6 om met hun Afrikaanse relaties te kunnen blijven communiceren. En dan ziet het management van de ISP de vraag ontstaan en komt alles in een nog grotere stroomversnelling.


Sander Steffann is een internet specialist die zich specialiseert in IPv6. Sinds 1995 is hij al professioneel bezig met internet. Hij heeft IPv6-projecten gedaan op het gebied van testen en implementeren (onder andere Solcon en Reggefiber), IPv6-strategie (Rabobank) en trainingen (IPv6-Workshops, Avnet en RIPE NCC). Hij is sinds 2007 vicevoorzitter van de RIPE Address Policy Werkgroep, welke verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleid omtrent de uitgifte van IP adressen in Europa, het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet Unie. Tevens is hij medeoprichter en bestuurslid van Stichting IPv6 Nederland, opgericht om het bewustzijn van, de kennis over en de succesvolle implementatie van IPv6 te bevorderen.