Is het al tijd voor een nieuwe afkorting: SDE?

640px-BookshelfSDE – Software-defined Everything – duikt de laatste maanden iets vaker op in artikelen die de toekomst van DC sector als onderwerp hebben. Langzaam maar zeker zie je deze afkorting ook meer voorbij komen in blogposts die een breder IT publiek aanspreken. Wie nog niet genoeg te onthouden en te volgen heeft: het begrip komt uit de hoek van de leveranciers. Deels partijen die je dagelijks belagen met nieuwtjes over XaaS, SDN, NFV. Daarom is de vraag terecht of SDE feit of fictie is, een zoveelste poging een hype te creëren of meer een blik in de niet zo nabije toekomst.

Feit: vooralsnog is SDE een thema dat bij de vragende partijen (beter bekend als “de klant”) zelden tot nooit voorkomt. Een uitzondering is bekend: enterprises of overheden die zich tegen betaling hebben laten bijpraten door externe consultants. Voor alle anderen is het begrip zo goed als onbekend en het onderwerp in de regel een te ver van het bed show.

Dat klinkt als erg voorspelbaar, maar waarom precies? Kijk naar afnemers van IT diensten. Je ziet dat een groot deel nog maar pas bezig is de eerste cloud ervaring op te doen. Los van de vraag of het dan gaat om een paar op SaaS gebaseerde oplossingen of in een keer een compleet inpandig datacenter naar een cloud, veel bedrijven zitten nog aan het begin van de ervaringscurve.

Klanten zullen pas na enige tijd meer hebben dan het gevoel, of de indruk dat cloud een verbetering is. Het is niet vreemd dat bijvoorbeeld pas na de eerste jaarscijfers inzichtelijk wordt hoe groot de besparing nu echt was. En dan zijn er inmiddels ook zat bedrijven die op grond van eerder ervaringen voorzichtig genoeg zijn om op basis van 1 meetpunt een eindoordeel te vellen over de voordelen van elk van de nieuwe virtuele diensten die ze afnemen. Het is dus niet vreemd dat er nog weinig animo is om zich te verdiepen in SDE, laat staan dit te omarmen.

Maar er is ook nog een hele andere reden. De ultieme horde blijkt op dit moment te zijn dat hybride cloud oplossingen meer dan voldoende ruimte bieden en in tegenstelling tot SDE vaak wel al kunnen pronken met het label: proven techology. SDE is dus vooralsnog meer iets in de categorie: antwoord op een vooral theoretische vraag.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.