ISP-professionals roepen op tot samenwerking sector en onderwijs

Begin vorige week verscheen de jaarlijkse ICT-Marktmonitor, waarin brancheorganisatie Nederland ICT concludeert dat in de ICT-sector duizenden vacatures onvervuld blijven. De redactie van ISP Today stelde diverse professionals binnen de ISP-sector een aantal vragen naar aanleiding van het trendonderzoek.

Cloudcomputing, BYOD en breedband
Volgens het onderzoek van Nederland ICT presteert de ICT-sector beter dan totale Nederlandse economie. Het deelsegment ‘Data- en Netwerkapparatuur’ zag in 2012 een positieve groei van 4%, onder andere door de opkomst van cloudcomputing en BYOD. Het segment ‘Telecom en Internet’ groeide in 2012 met 0,9%, waarbij vaste telefonie krimpt. Consumenten en zakelijke gebruikers stellen steeds hogere eisen aan hun internetverbinding, dus supersnel breedband is populair en groeit.

Moeilijk vervulbare vacatures
In Nederland zijn zo’n 283.000 ICT’ers werkzaam. Bijna 35% van de ICT’ers is 35-44 jaar en ruim 25% is 25-34 jaar. Van alle ICT’ers is 55% hoog opgeleid, HBO/WO. Het aantal WO-bachelors is in 2012 met 10% gestegen. De werkeloosheid in de ICT-sector is met 3,8 procent terug op het niveau van 2010. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures – onvervulde vraag – blijft stijgen. Dit aantal is nu nog gelijk aan de uitstroom van het ICT-onderwijs. Na 2014 neemt onvervulde vraag toe. In 2017 zal het tekort 6.800 ICT’ers zijn, waarbij het effect om de uitstroom van ICT’ers te stimuleren zonder extra maatregelen pas na 2017 merkbaar zal zijn.

Groei is minder snel, maar trekt aan
Binnen de Nederlandse internetwereld, de ISP-sector, herkennen professionals de meeste uitkomsten van het onderzoek. Alex Bik, CTO bij BIT, vindt de onderzoeksresultaten niet verrassend. “Het was ons al eerder opgevallen dat het in onze branche een stuk minder slecht gaat dan gemiddeld in Nederland. Zeker op het gebied van datacenterdiensten zou het zelfs wel eens voordelig kunnen zijn; Bedrijven kiezen er op het moment dat ze de hand op de knip moeten houden wellicht vaker voor om zaken uit te besteden dan zelf te investeren. Onze omzet stijgt nog steeds. De groei is wat minder snel dan voorheen, maar het lijkt erop dat het weer wat aantrekt.”

Gestage groei zet door
Jeroen van de Lagemaat, directeur bij NDIX, ziet zijn marktsegment als een groei segment. “Ook vanwege de besparingen bij gebruikers van ICT die met onze diensten mogelijk zijn. De omzet en het aantal werknemers stijgt. Een gestage groei de afgelopen 5 jaar, die ook dit jaar in het eerste kwartaal doorzet.”

Groei in cloudhosting
Ook Gerben van Leeuwen, eigenaar van Argeweb en Amsio, ziet in zijn sector nog steeds groei. “Als groep willen wij dit jaar met minimaal 20% groeien, exclusief overnames. We zien bij Argeweb dat webhosting niet zo hard meer groeit als een aantal jaren geleden, maar dat wordt goed gecompenseerd door diensten als Hosted Exchange. Wat betreft Amsio zien wij in managed hosting nog een ontzettende groeimarkt op het gebied van cloudhosting.”

Kritische klant
Wat Lennert den Teuling, eigenaar van PCExtreme, vooral het afgelopen jaar heeft gezien is dat klanten serieuzer zijn gaan nadenken over de diensten die ze echt nodig hebben. “Zo zien we dat klanten bijvoorbeeld hun domeinnamen-portfolio aan het opschonen zijn door weinig of niet gebruikte domeinnamen op te heffen. Ondanks dat klanten actiever op hun uitgaven zijn gaan letten, zijn wij uiterst tevreden over de behaalde groei in 2012 en de prognose voor 2013. De groei is voornamelijk te danken aan managed diensten en cloud-gerelateerde dienstverlening.” De besparing die je volgens den Teuling kunt behalen door diensten onder te brengen in de cloud wordt steeds groter. “Mede omdat de kosten behoorlijk zijn gedaald in de afgelopen jaren. Een verkeerde strategie kon er vroeger nog wel eens voor zorgen dat het migreren van diensten naar de cloud achteraf niet goedkoper bleek. Met de concurrerende tarieven van nu mag dat eigenlijk geen probleem meer zijn.”

Geen fatsoenlijke opleidingen
Bik vertelt dat zijn bedrijf geen onvervulbare vacatures heeft, maar soms wel moeite heeft om vacatures ingevuld te krijgen. “Met name specialistische functies: Netwerk- en Unix-beheer. Daar zijn gewoon nog steeds geen fatsoenlijke opleidingen voor.”

Krappe arbeidsmarkt
Van de Lagemaat geeft aan vacatures tot nu toe goed te kunnen opvullen. “Onder andere vanwege ons positieve imago en een hecht netwerk van ICT-partners. Het is wel een punt van aandacht, want de arbeidsmarkt is te krap.”

Leuke sector voor techneuten
“Met mensen zijn we in een jaar van 40 naar 55 mensen gegroeid,” zegt van Leeuwen. “Voor vacatures zijn we helaas vaak aangewezen op bedrijven die de hele dag Monsterboard afstruinen en dan een kandidaat voor een flink bedrag aanbieden. Natuurlijk proberen wij hier om heen te werken, maar dat is lastig bij bepaalde vacatures. Echt goede systeembeheerders, netwerkbeheerders en support-engineers liggen helaas niet voor het oprapen. Wel hebben we contacten met scholen voor stageplaatsen. Ook ondersteunen we de DHPA en ISPconnect met hun inzet om al vroeg scholieren warm te krijgen voor de hostingbrance. Dat is erg belangrijk en deze tak van sport is ook ontzettend leuk voor techneuten. Het kent grote uitdagingen en veel verandering! We gaan binnenkort voor onszelf starten met een video-campagne en wellicht dat dit ook voor de hele branche z’n vruchten afwerpt.”

Niemand beschikbaar of zoekende
Den Teuling laat weten geen grote problemen met het invullen van vacatures te ervaren. “Wel gaan de wervingstrajecten steeds langer duren en daar moet je van te voren rekening mee houden. Zeker in de regio waar wij zitten, kan het gewoon gebeuren dat er op het moment van uitschrijven van de vacature niemand beschikbaar of zoekende is.” Om dit probleem het hoofd te bieden probeert den Teuling zover mogelijk in de toekomst te kijken en zo ruim van te voren de vacature uitschrijven. “Daarnaast is belangrijk te kijken naar de potentie van het bestaande personeel, dat wordt ook nog wel eens vergeten. Op dat vlak hebben wij in ieder geval grote winsten weten boeken.”

Onvoldoende professionals
ISP Today vroeg ook of er voldoende geschoolde ICT-professionals beschikbaar zijn voor de bedrijven in de ISP-sector. “Nee,” antwoord van de Lagemaat stellig. Bik vult aan dat het ongenuanceerde straight-up antwoord nee is. “Het zijn veel ‘apen’ die een kunstje hebben geleerd en maar weinig mensen die *echt* snappen hoe het werkt,” laat Bik weten. “Ze weten waar ze moeten klikken in Windows, maar daar houdt het vaak mee op.”

Specialistisch werk
Als den Teuling personeel aanneemt kost het gemiddeld tussen de 3~6 maanden voordat iemand zelfstandig aan de slag kan. “In veel gevallen gaat het om specialistisch werk gaat wat men niet aangeleerd krijgt tijdens de opleiding. De leergierigheid en de interesse in het vak zijn de belangrijkste factoren hierin. In onze regio is moeilijk personeel te krijgen wat opgeleid is in het beheer van bijvoorbeeld Linux-systemen. Meestal gaat de ervaring die ze privé met het systeem hebben verder dan dat ze op school aangeleerd krijgen.”

Stageplaatsen
Van de Lagemaat geeft aan dat de ISP-sector kan samenwerken met MBO-, HBO- en WO-opleidingen. “Stel in ieder geval veel stageplaatsen beschikbaar.”

Samewerken met onderwijs
“De oplossing ligt niet in de ISP-sector zelf, maar in samenwerking tussen IT/ISP-sector en het onderwijs,” geeft Bik aan. Den Teuling denkt dat het belangrijk is dat scholen zich beter gaan verdiepen in het aanleren van kennis die de markt op dit moment nodig heeft. “Wij zelf proberen om die reden goed contact te onderhouden met opleidingscentra in de buurt, uiteindelijk heb je daar de meeste kans die nieuwe super-programmeur of systeembeheerder vandaan te halen. De jeugd heeft immers de toekomst!”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.