ISP’s moeten MKB niet vergeten bij IPv6

Het vorige week gehouden interview met Jan Willem Broekema, voorzitter van ISOC, had als centraal thema IPv6. Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de succesvolle internationale IPv6 Dag op 8 juni weliswaar een goede opsteker voor alle betrokken was, maar of het direct bijdraagt aan de daadwerkelijke introductie van IPv6 is vooralsnog even de vraag.

Hierop doorvragend kwam naar voren dat er schakels in de keten zijn die bij de aanbieders van internettoegang en content niet voldoende bekend zijn. Dat is tot op zeker hoogte ook begrijpelijk, want het complete traject van content via datacentra en internetknooppunt tot en met de daadwerkelijke devices van gebruikers telt letterlijk duizend-en-een variaties.

Een aanbieder van internettoegang kan die kennis eenvoudigweg niet hebben. Daarmee is hij echter niet ontslagen van de plicht zijn klanten op enige wijze te ondersteunen als op termijn de introductie van Ipv6 van start gaat. Die klanten zijn op dit moment te rangschikken naar drie gebruikers -en kennisprofielen: Overheden en grote bedrijven, midden –en kleinbedrijf en consumenten.

De eerste groep zal weinig aandacht vergen, zij zijn inmiddels voldoende op de hoogte van de belangen en de risico’s. Dit kan echter niet gezegd worden van de andere twee segmenten. Hoe deze twee groepen, die in een aantal opzichten onderling weinig verschillen het beste kunnen worden benaderd en vooral ook op welke wijze dat dient te gebeuren was een van de vragen die in het tweede deel van het interview met Jan Willem Broekema naar voren kwam.


Rashid Niamat is sinds 2007 zelfstandig adviseur in strategieontwikkeling, implementatievraagstukken en communicatie trajecten rond e-activiteiten en samenwerkingen. Rashid houdt trouw een boeiend weblog bij over de internetmarkt.