IT aan boord

De kans is groot dat je dit artikel leest terwijl je op vakantie bent of dat eerdaags gaat. Voor wie dan op een schip van enige omvang vertoeft is deze post mogelijk reden genoeg eens beter rond te neuzen. Deze post gaat namelijk over de vraag IT op een schip – wat is dat tegenwoordig?

Serverruimtes op schepen

Aanleiding hiervoor is deze post van Virtualizationreview. Het gaat daarbij over SDS aan boord van een schip. Vandaar gaat het verhaal al snel door naar de plek waar alle data bijeenkomt. Elke schip heeft tegenwoordig een eigen serverruimte die in omvang weinig onderdoet voor wat je op het vaste land tegenkomt. Er zijn wel de nodige verschillen en wie worden ook keurig opgesomd. Aan boord heb je nog minder ruimte, laat staan de mogelijkheid later nog te schuiven met tussenwanden of zelfs maar bekabeling. Strikt genomen is het begrip dat Virtualizationreview hanteert trouwens onjuist. Ze spreken van datacenter, maar serverruimte zou beter zijn. Er is immers maar een gebruiker en om nou te zeggen dat er veel mogelijkheden zijn derde partijen te faciliteren.

Waar het artikel, dat lekker wegleest, verder wel goed scoort is met de opsomming van wat er allemaal komt kijken. Het gebrek aan ruimte speelt verregaande virtualisering in de hand en de hardware in kwestie moet ook overweg kunnen met trillingen, vocht en nog wat zaken die op het vaste land toch wat anders zijn. De kans dat je van wat er wordt opgesomd in je eigen met bakstenen omgeven serverruimte kunt toepassen is gering. Toch zijn er genoeg zaken die wel heel erg herkenbaar zullen overkomen.

Cyberveiligheid aan boord

Voor een ervan – die heel opvallend in het stuk van Virtualizationreview ontbreekt – moeten we over overstappen naar Mashable. Dat was een van de publicaties die een paar weken geleden met het nodige enthousiasme melding maakte van de Shodan shiptracker. Hoe hightech of slim ingericht je serverruimte ook mag zijn, je moet ook de nodige tijd en effort steken in het veiligmaken en houden van die omgevingen. Daarbij wordt nadrukkelijk even niet gewezen naar de fysieke bescherming, dat is aan boord van de grote vaart en vergelijkbaar echt wel goed geregeld. We hebben het hier over de netwerk en/of cyberveiligheid. Wat we dankzij Shodan namelijk hebben geleerd is dat sommige schepen en boten lekker makkelijk via het internet te bedienen zijn. Voor de meesten was het een eyeopener te zien dat schepen ook een eigen IPv4 adres kunnen hebben, amper functionerende firewalls en uitgerust zijn met applicaties voorzien van de meest suffe username/wachtwoord combinaties. Dat doet toch wel de nodige afbreuk aan het verhaal op Virtualizationreview over hoe mooi, efficiënt en slim IT architectuur aan boord is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.