Januari 2012: Een spannende maand op juridisch vlak

Hét grote nieuws was natuurlijk de uitspraak van de Amsterdamse rechter dat internetproviders Ziggo en XS4All The Pirate Bay moesten blokkeren op DNS- en IP-entries. Dit omdat de torrentindex zelf onstuitbaar bleek. Zelfs met een gerechtelijke uitspraak voor Brein die gewoon in Zweden ten uitvoer te leggen is. Maar ja, een filterplicht is natuurlijk een stuk handiger dan een stel bebaarde Zweden najagen om te zien waar hun VPN-verbinding heenloopt.

Het vonnis was een schok voor de internetgemeenschap, dat de afgelopen 15 jaar had geleefd met de opvatting dat internettoegangsproviders slechts doorgeefluiken zijn en niet tot filteren verplicht kunnen worden. En nu recent netneutraliteit tot wet verheven zou worden, zou dat geen discussie meer mogen zijn. Maar ja, in de wet staat dat een uitspraak van de rechter een uitzondering mag zijn op netneutraliteit. En in de Auteurswet stond ook al wat jaartjes een plicht om aan inbreuken door klanten een einde te maken. Of dat genoeg is, moet in hoger beroep blijken. Ondertussen moeten de providers wel tot blokkade overgaan – inclusief de door Brein aangedragen alternatieve IP-adressen en DNS-entries van de piratenbaai.

Brein pakte niet verrassend, meteen stevig door en schreef zo ongeveer alle andere grote providers aan met de opdracht om óók TPB te blokkeren. Voor zover ik heb kunnen zien hebben ze allemaal geweigerd, dus het wachten is op wie de antipiraterijwaakhond nu gaat dagvaarden.

In aanverwant nieuws ging het halve internet soort van op zwart uit protest vanwege SOPA. Miljoenen schoolkinderen werden getroffen door een afgesloten Wikipedia. En ook vele andere sites toonden banners of zwarte pagina’s om hun onvrede met het bizar verstrekkende Amerikaanse wetsvoorstel te tonen. En terecht. Wat je ook van auteursrechthandhaving vindt, het kan niet de bedoeling zijn dat iedereen die indirect ergens linkt naar informatie aansprakelijk wordt voor auteursrechtinbreuken achter hyperlinks op de gelinkte pagina’s. Of zijn domeinnaam kwijtraakt omdat een Amerikaanse officier van justitie vindt dat hun wet geschonden wordt.

Ondertussen kwam in Europa ineens het ACTA verdrag weer op de radar. Dat was al eerder aangenomen, maar het proces van ratificatie gaf mensen hoop dat het alsnog tegengehouden kon worden. Tevergeefs. Maar wat ACTA nu concreet gaat brengen, blijft afwachten. Er staat veel dreigende taal in, maar het verdrag is zó wollig dat je er werkelijk alle kanten mee op kunt: doodsteek voor internet of alleen maar de bestaande praktijk op papier zetten.

Een opsteker is wellicht nog het Europese voorstel voor een nieuwe privacywet. Voor het eerst wordt er expliciet rekening gehouden met de rechten van internetgebruikers. Het pakket stuit op grote weerstand van Amerika, dat vrijwel geen privacy regels kent.Arnoud Engelfriet is partner bij ICTRecht sinds juni 2008. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.

About the author

Avatar

Arnoud Engelfriet is partner bij ICTRecht sinds juni 2008. Hij is gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Met zijn informatica-achtergrond richt hij zich graag op complexe technisch/juridisch ICT-vraagstukken en softwarelicenties (met name open source). Zijn website Ius mentis is één van de populairste van Nederland over ICT en recht.