Je wil een eigen compact datacenter en een extreem lage PUE waarde? – Dat kan!

cloudheat-screen630415Het idee de warmte die in een datacenter vrijkomt elders in te zetten voor de verwarming van gebouwen is niet nieuw. Op kleine schaal is het iets dat ook al heel lang tot zinnige business cases leidt en dat niet alleen in verre landen. Zelfs hier in Nederland hebben we de situaties waarbij de restwarmte wordt gebruikt (Amsterdam Science Park bijvoorbeeld).

Een vaak geconstateerde beperking is dat de te verwarmen objecten vrij ver van datacenters af liggen. De verklaring daarvoor is simpel: een DC is een bijzonder bedrijfspand, dat wil en kan je niet achteloos in het midden van een Vinex wijk plempen. Met een DC bedrijfsruimtes in de nabije omgeving verwarmen is daardoor in theorie makkelijker te realiseren. Maar je kunt de businesscase ook bijna letterlijk op de kop zetten. Waarom de restwarmte van een DC naar een woonblok brengen als je een DC ook in een woonblok kun integreren. Waar dat toe leidt kun je op tal van plekken – ja ook in Nederland – zien. Aan universiteiten en de bedrijflabs over de hele wereld wordt flink gestudeerd op het zo compact mogelijk maken van datacenterblokken.

Een ontwikkeling die daarbij opvalt is het idee waarmee Cloud & Heat opereert. In Dresden (waar AMD fabrieken heeft en er technische opleidingen zijn) is in een appartementencomplex van ruim 5300 vierkante meter een mini datacenter met 20 racks ondergebracht, alles water gekoeld en de warmte wordt als basis voor de blokverwarming en de warm watervoorziening ingezet. De 56 woningen in het complex kunnen daarmee voor 50% van de warmte behoefte worden voorzien.

Een mooie prestatie is dat al, maar kijk nog eens verder in de specs en de meetresultaten: het mini DC bereikt een PUE waarde van 1,01 en dat is – zoals te verwachten viel – een wereldrecord.

Duitsland zou Duitsland niet zijn als de prospect of klant ook nog eens haarfijn krijgt voorgerekend hoeveel CO2 dit concept vertegenwoordigt. Daarom staat er onderaan de prijstabel de geschatte CO2 besparing en het aantal bomen dat nodig is dat te realiseren. Is dat humor of is dat serieus? In ieder geval is het door die 1,01 iets dat een vermelding op ISP Today waard is.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.