Juist een dotBrand domeinnaam moet veilig en betrouwbaar zijn

In de aanloop naar de Brand & Domains conferentie werd de vraag gesteld hoe het is gesteld met de veiligheid bij deze speciale categorie extensies. Een van de redenen daarvoor was bericht van SIDN uit juni over het aantal .NL domeinnamen met een SSL certificaat.

In Arnhem werd op dat moment geconstateerd dat het die groep in een jaar tijd was toegenomen van net 80.000 naar 390.000. De twee waarschijnlijkste redenen daarvoor werden daarbij genoemd, ze zullen de lezers bekend voorkomen: Google en Let’s Encrypt. De teller zal ondertussen nog hoger staan, maar ondanks de enorme groei spreken we over net 6% van alle .NL registraties. Dat klinkt dan weer niet zo indrukwekkend.

Dat leidde tot de vraag aan Guillaume Pahud, betrokken bij de organisatie van de conferentie, hoe dat nu is bij de dotBrand namen. Dat is een kleiner aantal en ze zijn allemaal behoorlijk recent. De grafiek die hij stuurde gaf een duidelijk antwoord: meer dan de helft van alle dotBrand websites is (al) voorzien van een ssl certificaat en de grootste aanbieder daar is Symantec. In lijn met de verwachting speelt in deze markt Let’s Encrypt een geringe rol.

+50% is een goede score, het past ook wel bij de uitstraling die de dotBrand partijen nastreven. Het moet herkenbaar, goed en betrouwbaar zijn. Het aardige is echter dat je ook nog wel wat ruimte kunt zien voor verbetering. De tweede grafiek laat het aantal redirects zien. Daar zit zo te zien – ook in de zomer – een interessante groei in. De vraag of aan deze redirects dezelfde kwaliteitseisen worden gesteld (en zo niet waarom) is er een die vast en zeker op de conferentie gesteld gaat worden.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.