Juniper struikelt over AWS – wat betekent dat?

Op Talkingcloud, een van de talloze sites van Penton, verscheen tien dagen geleden een artikel over Juniper en Amazon. De eerste had toen net kwartaalcijfers gepubliceerd. De tweede kreeg de schuld dat die cijfers tegenvielen. De ruimere context van het verhaal is nog veel interessanter.

Penton, u weet wel de partij die HostingCon overnam en daarna binnen een jaar zelf door Informa werd gekocht, publiceert nog best veel over internetzaken. De focus was en is altijd heel erg Amerikaans geweest. HostingCon had daar een meer Europese tintje aan kunnen geven, maar dat is zoals bekend geen succes geworden. Alle artikelen van Penton kun je daarom het beste lezen door de bril van iemand die weinig verder kijkt dan de Amerikaanse “thuismarkt”. Desondanks zitten er nog steeds artikelen bij die ook voor de Europese en Nederlandse markt relevant zijn. Het bovengenoemde artikel is daar een voorbeeld van.

Twee manieren

Je kunt het artikel op twee manieren lezen. De eerste is dat je een verklaring tot je neemt waarom Juniper onverwachts tegenvallende resultaten moest publiceren. Die verklaring heet dan te zijn AWS, de cloud kolos doet minder zaken met Juniper en dat merk je dan direct. Je krijgt ook nog mee waarom dat zo is: AWS claimt ondertussen zelf betere switches te kunnen maken. Die doen meer tegen lagere kosten. Logisch dat AWS dan voor de eigen oplossing kiest.

De tweede manier van lezen heeft te maken met de bredere context. Wat je ziet is dat de hyperscalers bezig zijn steeds meer delen van het internet zelf opnieuw aan te leggen, te ontwerpen en te beheren. Het houdt niet op bij de zeekabel Marea van Microsoft en Facebook om Bilbao, Europa met Virginia te verbinden. Het is ook niet een kwestie van het omarmen van OCP door die zelfde partijen en nog enkele andere hyperscalers in de VS en de VRC. Inmiddels worden ook de switches maatwerkproducten die maar een doel hebben: het optimaliseren van – in dit geval – de AWS business.

Internet of Intranet?

De vraag hoeveel “internetten” we om ons heen zien ontstaan boeit vooralsnog weinigen. Zolang middels peering alles toegankelijk blijft is er immers niets aan de hand. Dat we bij dat zelfde peeren inmiddels ook heel nadrukkelijk commerciëlen naast de niet-commerciëlen zien opduiken past in het rijtje ontwikkelingen. We zien gewoon steeds vaker dat het in ieder geval technisch gezien moeilijk het internet af te schotten en te segmenteren. Tot op het niveau dat je eigenlijk niet meer van internet kunt spreken.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.