Juridische aspecten van hosting

Hosters klein en groot krijgen allemaal wel eens te maken met juridische kwesties, anders dan een geschil over het betalen van facturen of nakomen van de leveringsvoorwaarden.

Reden om eens op bezoek te gaan Boekx Advocaten in Amsterdam en daar te horen, waar je als hoster op moet letten en wat de trends zijn. Boekx is een kantoor met een stevige reputatie op het gebied van media en intellectueel eigendom.  Het kantoor heeft dan ook vaak te maken met hosting bedrijven die geconfronteerd worden met verzoeken van rechthebbenden zoals BREIN. Het kantoor wordt naast deze zaken ook betrokken bij gevallen waarin  politie – en opsporingsdiensten informatie vragen.

Fulco F. Blokhuis (advocaat Media&Intellectual Property) legt uit met welke juridische aspecten het kantoor in deze zaken te maken krijgt en hoe verschillend de rol van de hoster kan zijn. Waar ze het meest bij betrokken worden zijn de inbreuk vragen (BREIN staat voor de deur….wat moeten we doen?). Blokhuis legt daarbij uit dat BREIN nog wel eens de grenzen op zoekt van wat mogelijk is in handhaving, maar dat er naar zijn mening, prima met BREIN te praten is.

Hosters zijn traditioneel gewend slechts zelden aansprakelijk gesteld te worden voor het gedrag van de klanten. Blokhuis merkt op dat de aansprakelijkheid steeds groter wordt. Wetgeving en techniek veranderen namelijk allebei voortdurend, maar wel in een verschillend tempo. Je kan dus stellen dat de wetgeving altijd een beetje achter die snelle vooruitgang van de technologie aanloopt.

En precies dat maakt, dat het een dynamische wereld is, vol uitdagingen, waar geen zaak gelijk is.  Een wereld waarin Blokhuis zich als een vis in het water voelt.Rashid Niamat
is sinds 2007 zelfstandig adviseur in strategieontwikkeling, implementatievraagstukken en communicatie trajecten rond e-activiteiten en samenwerkingen. Rashid houdt trouw een boeiend weblog bij over de internetmarkt.