Klanten helpen bij ‘domeinnaamkaping’

Domeinnamen leveren behoort tot onze corebusiness en ze zijn van groot belang voor websites van onze klanten. Zonder domeinnaam immers een lastig te vinden website. Vaak kiest een bedrijf om de website voor de zaken die hij in Nederland doet bereikbaar te maken via een .nl domeinnaam. Voor de internationale branche gebruikt hij .com en als er zaken worden gedaan in Duitsland, is de Duitse versie van de website ook te vinden via bedrijfsnaam.de.

Maar als dat bedrijf gemaild wordt dat iemand zijn bedrijfsnaam.cn (China) wil registreren, wat gebeurt er dan? Wij krijgen hier regelmatig, enigszins paniekerige, vragen over van onze klanten. Graag delen we met jullie hoe wij hierop reageren en wat we klanten kunnen vertellen.

Waarschuwing domeinnaamkaping
Zoals we allemaal weten kan je een merk- of bedrijfsnaam in heel veel verschillende extensies vastleggen. Maar is het echt zinvol? Wij merken dat veel bedrijven hierover twijfelen. Is het echt nodig dat de website ook bereikbaar is via domeinnaam.asia of domeinnaam.cn (China)? Dat is de vraag die wij onze klanten voorhouden en dit zou voor bedrijven de belangrijkste afweging moeten zijn.

Helaas zijn er partijen die inspelen op de onzekerheid van deze bedrijven en hier een slaatje uit proberen te slaan. Met redelijke professionele e-mails proberen ze paniek te zaaien. Ze maken onze klanten wijs dat iemand anders uit is op hun bedrijfsnaam in bijvoorbeeld China of Azië én dat ze dat kunnen voorkomen door met geld over de brug te komen:

“We received a company’s application that they are registering the name ‘Bedrijfsnaam’ as their Internet Keyword and ‘bedrijfsnaam.cn ‘, ‘bedrijfsnaam.com.cn’ and ‘bedrijfsnaam.asia’ domainnames. As the domain name registrar in China, it is our duty to notice you, so I am sending you this Email to check.”

Heel ‘attent’ van deze partij die deze e-mails verstuurt, dat ze even contact opnemen. De e-mails zien er vaak nog best ok uit en zelfs de website van de afzender oogt ook redelijk professioneel. Heel verwarrend dus. Daarom komen klanten al snel met vragen hierover bij ons.

Er bestaat geen “duty to notice you”
Als wij hierover door een klant worden geïnformeerd, zoeken we het direct uit. Gelukkig vallen ze door hun gebrekkige Engels al enigszins door de mand. Daarnaast doet de afzender van deze e-mails zich voor als een registry van bijvoorbeeld .cn domeinnamen. Ze geven aan dat ze verplicht zijn om onderzoek te verrichten wanneer een bepaalde bedrijfsnaam.cn wordt aangevraagd. Als we dit lezen, weten we zeker dat er sprake is van SPAM en geldklopperij. Er bestaan namelijk geen regels in China en andere landen die hiervoor een onderzoek verplicht stellen, laat staan dat hierover gemaild wordt.

Regels rondom .cn registratie?
Er zijn wel strenge registratieregels in China, maar dat zijn andere. Daarover informeren en adviseren we de klant. Zo moet je in dat land tegenwoordig aan een flink aantal voorwaarden voldoen vóórdat je een .cn extensie mag registreren. Zo moet je een Chinees inwoner zijn en dient je bedrijf (gedeeltelijk) in China gehuisvest te zijn. In principe mag iedereen elke .cn domeinnaam registreren, maar moeten ze wel aan deze voorwaarden voldoen. De kans dat iemand dus daadwerkelijk de bedrijfsnaam.cn van een van onze klanten registreert wordt hierdoor dus nog kleiner.

Voorlichten
Wij vertellen daarna altijd hoe het precies zit met alle verschillende extensies en de registraties daarvan. Maar ook dat de lijst met mogelijke extensies bijna eindeloos is. En dat elk land de beschikking heeft over zijn eigen extensie (country TLD) en dat er ook nog internationale extensies zijn, zoals .com en .net (de generieke TLD’s). Klanten zijn blij met deze informatie. Het geeft ze enig inzicht in hoe het werkt met domeinnaamregistraties, zodat ze de SPAM e-mails in perspectief kunnen plaatsen.

Kortom, dit soort e-mails zijn creatief gevonden. Maar de klant snapt na een uitleg dat de e-mail gewoon SPAM is en een truc om mensen veel te laten betalen voor hun domeinnamen met andere extensies. Het is belangrijk dat we als domeinnaamhosters met z’n allen met onze klanten hierover duidelijk blijven communiceren.


Vera Holweg is Assistent Teamleider Operations bij Byte Internet,  een hostingprovider met een sterke nadruk op service en techniek en richt zich met name op professionals (webdesigners of bedrijven).