Legacy kost vooral veel geld en nog wat meer

622px-grosrechner_01We weten allemaal dat het in de lucht houden van verouderde hardware en blijven werken met gedateerde software een vervelende, maar soms onvermijdelijke kostenpost is. Het is niet alleen voor IT bedrijven een kostenpost, de echte pijn zit bij de klanten, die betalen immers linksom of rechtsom voor onderhoud en alles dat daarbij komt kijken.

Inspelend op die trend roepen vooral de cloud aanbieders al jaren dat het zo snel mogelijk overhevelen van alles naar hun cloud direct tot forse kosten reducties zal leiden. Die roep is overigens niet onterecht, er zijn inmiddels genoeg publieke rapportages beschikbaar die een kostenreductie van 30% voor haalbaar achten. Dat is dan vanzelfsprekend wel het type claim waarbij de YMMV kreet moet worden vermeld.

Of je anno 2016 in Nederland nog steeds klanten kunt overtuigen naar de cloud te verhuizen door ze te wijzen op dat soort rapporten? De meeste gebruikers doen inmiddels iets met cloud en weten dat ook het maandelijkse prijskaartje een voordeel kan zijn. Toch kan het voorkomen dat je een klant of prospect treft die nog niet zo ver is, bijvoorbeeld omdat het een overheid organisatie is met veel legacy. Die willen misschien best wel naar de cloud, maar denken dat het echt niet kan. Die groep zou je kunnen attenderen op het IDC rapport voor de Amerikaanse federale overheid “Government Federal Civilian IT Forecast, 2016-2020”. Daarin staan een paar zeer confronterende cijfers die toch iedereen moeten aanzetten zo snel mogelijk te gaan handelen.

Zo valt te lezen dat in 2008 66% van alle IT budgetten van “federal agencies” werd ingezet voor “operations and maintenance” van IT systemen. IDC stelt (en onderbouwt!) dat het overgrote deel daarvan direct gerelateerd is aan legacy. Dit jaar staat de teller op 77,7%. De trend is overduidelijk: er blijft dus steeds minder over om mee te gaan met de tijd of achterstanden weg te werken. Voor een overheidsdienst lijkt dat misschien minder lastig, dan voor een enterprise, maar vergis je niet. Ten eerste is profiteert het aanzien van de overheid als dienstverlener hier niet van en ten tweede is het niet zo handig voor de rol als werkgever. Wie wil er nu nog op een 386 met Wordperfect werken of vergelijkbare systemen beheren. Last but not least – maar daar zegt IDC opvallend weinig over: als je zoveel geld kwijt bent aan onderhoud is de kans heel erg groot dat je overall security zwaar onder druk staat.

 

(foto via de wiki)

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.