LTE en WiFi zet netwerkeigenaren achter het stuur

Op 11 september kwamen de leden van de the Society of Cable Telecommunications Engineers (SCTE) op de IBC 2012 bijeen om te praten over de gevolgen van de invoering van 4G/LTE. Ik presenteerde de mogelijkheden die LTE en Wi-Fi bieden om voor voldoende capaciteit op het mobiele netwerk te zorgen.

Het gebruik van mobiele data groeit zo hard dat men verwacht dat dit het dataverkeer over het vaste netwerk in 2015 zal overstijgen. Deze groei wordt gedreven door een toename van het aantal smartphones en tablets en de populariteit van videostreaming. Service providers staan voor de uitdaging om voldoende dekking en capaciteit op het netwerk te bieden om alle klanten goed te kunnen bedienen. De stap naar kleinere cellen die meer bandbreedte bieden is hierdoor onvermijdelijk.

De LTE en Wi-Fi techniek wordt steeds geavanceerder waardoor deze beter presteren. Met name in high-density publieke locaties in stadcentra, bij evenementen en grote instellingen bieden Wi-Fi hotspots de mogelijkheid om vele gelijktijdige gebruikers goed te bedienen. Met de opkomst van Passpoint (802.11u) is het nu ook mogelijk voor gebruikers om automatisch te roamen van LTE naar Wi-Fi. Hierdoor schakelen zij altijd naar de best beschikbare verbinden zonder dat zij hierbij zichzelf handmatig moeten aanmelden. Door LTE en Wi-Fi te integreren kunnen er mobiele netwerken gerealiseerd worden die het beste van de twee – bereik en capaciteit – combineren.

Kabel en Wi-Fi
Maar waarom biedt dit een kans voor kabel operators? De ogen zijn hierbij toch gericht op mobiele providers? Kabel operators zitten in een unieke positie om, tegen met relatief lage investering, veel Wi-Fi hotspots te bouwen. Zij beschikken namelijk met hun straatkasten al over de voldoende locaties met backhaul, aangezien ieder huis in Nederland binnen 80 meter afstand een straatkast heeft. Met name op locaties met veel gebruikers en veel vraag naar bandbreedte kunnen deze straatkasten ingezet worden om publieke Wi-Fi hotspots te realiseren. Daarnaast zal op de locaties waar een geschikte accesslaag en backhaulinfrastructuur is aangelegd, niet snel een tweede worden gebouwd. Dit leent zich bijzonder goed voor een MVNO-achtige wholesale structuur. Voor mobiele providers is capaciteit inkopen immers goedkoper dan zelf bouwen.Hans van Elsen is
CTO bij Alcadis ISP Solutions. Sinds 2006 is Hans zich gaan toeleggen op de ontwikkelingen rondom mobiele datacommunicatie en hieruit heeft hij in 2007 aan de wieg gestaan van “Muniwireless Networks” in diverse steden binnen Europa. Deze ervaring wordt nu toegepast in de ontwikkelingen rondom 3G-offloading. “Ik sta graag aan de voorkant van nieuwe technische ontwikkelingen en ben een voorvechter van marktontwikkeling door innovatie met sterke focus op resultaten”.

Alcadis heeft verschillende grootschalige Wi-Fi hotspots gerealiseerd in indoor en outdoor omgevingen. Sinds 2007 is Alcadis betrokken geweest bij verschillende Wi-Fi projecten voor o.a. service providers, evenementenlocaties en gemeenten. Wi-Fi heeft zich hierbij bewezen als uitstekende oplossing om voldoende bandbreedte te kunnen bieden aan veel gelijktijdige gebruikers. Daarbij is het voor Wi-Fi niet nodig om grote masten te plaatsen die bijvoorbeeld afbreuk kunnen doen aan het monumentale karakter van een stadscentrum.