“Markt rijp verregaande duurzaamheid”

Studenten van de Universiteit van Amsterdam hebben al in 2009 de eerste CO2 neutrale computerzaal gerealiseerd. We vroegen Ewoud de Kok, inmiddels studerend aan de TU Delft, wat ze allemaal hebben gedaan en wat isp’s hiervan kunnen leren.

“Het is zo’n succes geweest op de UvA, dat we daar nu met alle andere universiteiten in Nederland mee bezig zijn,” vertelt de Kok. “Voor de Uva bespaart de invoering van alleen het PC-powermanagement 150.000 tot 180.000 euro op jaarbasis. De investering voor de zaal zelf was 220.000 euro en is terug verdiend in 10 jaar.”

“Providers hebben de stap nog niet gezet, die ik wel in heel veel andere markten zie. Er is vanuit de consument, de nieuwe generatie, enorm veel bewustzijn. Enorm veel wil tot verandering. Als zij dat makkelijk kunnen doen, zonder dat het teveel kost en dat het teveel moeite is, dan doen ze het. Het besef bij die groep dat een search in Google hetzelfde kost als het opwarmen van een kop thee, kan jij als aanbieder de grote stap zetten en zeggen: ik ben de eerste echt duurzame aanbieder van internet. Net zoals Greenchoice dat heeft gedaan op gebied van duurzame energie. Ik denk dat de markt daar nu rijp voor is.”

“Duurzaamheid zit er niet alleen maar in dat jouw energierekening naar beneden gaat. Duurzaamheid zit ook dat jij jouw klant biedt waar hij om vraagt. En een klant vraagt om groen, vraagt om duurzaamheid. Als jij dat kan doen en daarmee je klanttevredenheid kan garanderen en je op dat punt ook onderscheid in de markt. Dat is een duurzame relatie met je klant. En als je dat voor elkaar weet te krijgen, ziet je business case er ook direct goed uit.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.