Met storage en data migraties hebben we het goed voor elkaar

Het blijft voor Nederlanders een bijzondere service, het leveren van fysieke storage als onderdeel van een cloud migratie. In de VS is dat wat anders. Amazon zorgde daar voor veel ophef toen het (niet als eerste overigens!) kwam met een oversized portable harde schijf. Nu volgt Google met een vergelijkbaar concept.

Het voordeel van goede infra

Dat het in Nederland zelden zal voorkomen dat iemand zijn cloud provider vraagt om data fysiek te komen ophalen heeft in de eerste plaats alles te maken met onze infrastructuur. Die is gewoon zo goed dat het overpompen van data het spreekwoordelijke fluitje van een cent is. Naast goed aanbod hebben we ook nog eens heel veel aanbod. Los van de zogenaamde buitengebieden en wat ellende in met name binnensteden zit achter de meeste voordeuren een internetaansluiting met behoorlijke capaciteit en een scherpe prijs, een gevolg van een openmarkt met behoorlijk wat concurrentie.

Infra in het buitenland

Zodra je de grens oversteekt is dat een ander verhaal. Internetaansluitingen met datalimieten zijn overal aan de orde van de dag. De realiteit van gigabit aansluitingen blijkt ook heel anders te zijn. Dat is in de ons direct omringende landen al het geval. Wie de grote plas oversteekt zal helemaal schrikken. Kantoren die op iets meer dan dubbele ISDN snelheid (voor wie dat niet meer weet hier de wiki) opereren zijn er aan de orde van de dag, datalimieten zijn verplichte kost. Wat nog veel erger is: de kwaliteit van de verbindingen is dusdanig slecht dat een losse storage inzetten voor migratie trajecten een kwestie is van need to have in plaats van nice to have.

Berichten over Snowball, transfer Appliance, of welke fantasierijke naam dan ook voor het toesturen en ophalen van harde schijven zijn elke keer weer een reminder dat we het in Nederland – klanten en aanbieders – goed voor elkaar hebben.

 

 

 

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.