Mobiele toekomst: openheid en integratie

In een interview dat afgelopen week op Tweakers.net verscheen, vertellen drie Nederlandse studenten dat ze onder de werknaam Limesco hun eigen mobiele virtuele provider willen oprichten. Alle drie actief in de hackerswereld willen ze bij deze provider dat klanten kunnen meepraten over het beleid. Ook willen de oprichters zich onderscheiden door de implementatie van open technieken.

Ian Kennedy, salesmanager van SpeakUp, duikt voor ons wat dieper in de materie van het artikel van Tweakers. “Wij zijn van oudsher betrokken bij allerlei community events (zoals HAR) omtrent openheid van netwerken en technieken. Daarnaast maken we gebruik van open standaarden. We zijn er ook fervent aanhanger van. Juist door gebruik te maken van open standaarden kan er voorkomen worden dat er een ‘vendor lock-in’ kan ontstaan en zal de (eind)gebruiker flexibeler verschillende diensten kunnen combineren”, vertelt Kennedy.

Community
In het interview vertellen de drie studenten dat abonnees moeten kunnen meepraten via een soort ledenvergadering. “De huidige providers zijn gesloten en maken veel beslissingen met het oog op winst. Wij willen een community zijn, waarbij onze abonnees beslissen welke kant we op gaan”, zegt medeoprichter Sjors Gielen.

“Traditioneel zetten bedrijven wel eens gebruikersgroepen in om te onderzoeken wat hun klanten willen. Een model zoals Limesco voorstaat is daarvan de overtreffende trap”, zegt Kennedy. “Door je klanten zo nauw te betrekken krijg je waarschijnlijk een enorme klanttevredenheid. Het is natuurlijk wel van belang dat de klanten ook de lange termijn gevolgen van hun keuzes inzien. De organisatie zal die goed inzichtelijk moeten maken.”

Innovatie
Ook vinden de drie dat technieken die huidige providers niet aanbieden geïmplementeerd moeten worden. “Bij mobiel internet zouden klanten zelf hun routing moeten doen”, vindt Gerdriaan Mulder. “Daardoor mogen ze zelf kiezen of ze overgaan op IPv6. Ook kunnen ze een vpn opzetten via 3g, waarbij de vpn loopt van de beller tot de gateway. Zo kun je er zeker van zijn dat de verbinding van begin tot eind beveiligd is.”

“Een initiatief als dit is een prachtige broedplaats voor allerlei nieuwe toepassingen. Zo wordt gebruikers de gereedschappen in handen gegeven om te experimenteren, als daar goed gebruik van gemaakt wordt kan daar geen R&D afdeling tegenop”, reageert Kennedy.

Transparant
Abonnementen gaan waarschijnlijk een paar euro kosten, plus wat de gebruiker daarna betaalt wat hij verbruikt. De goedkoopste zijn is geen doel, zegt Mark van Cuijk op Tweakers.net. “We willen wel de meest transparante zijn. We richten ons vooral op mensen met verstand van de techniek en it-specialisten. We houden privacy in gedachten bij het maken van onze plannen.”

Als vastnet-telecomoperator merkt SpeakUp dat deze marktaanpak zeker nog geen gemeengoed is. “Toch is het beter te kijken naar ‘waar gaan we heen’ dan ‘waar komen we vandaan’, aldus Kennedy. “De openheid en transparantie die Limesco wil bereiken is dan ook iets dat wij vanuit SpeakUp van harte ondersteunen.”

Onderzoek
De drie studenten doen momenteel nog onderzoek om een laatste keer te kijken of het plan haalbaar is en hoe het eruit moet zien. Ook proberen ze nog uit te zoeken wat potentiële klanten willen. Begin juni valt de beslissing. Daarna willen de oprichters medestanders vinden, waarna de dienstverlening kan beginnen.

De studenten hopen dat elementen van hun plannen terugkomen bij andere providers. “Dat zou een geweldig resultaat zijn.”

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.