MVO-beleid en nieuwe wetgeving

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is een complexer verhaal dan de ontwikkelingen op het vlak van bijvoorbeeld energiebesparingen in datacenters. Om die reden ben ik recent op bezoek geweest bij de SOMO in Amsterdam. Daar heb ik met Tim Steinweg gesproken over een aantal recente ontwikkelingen.

SOMO doet onderzoek. Dit interview gaat over de nieuwe Amerikaanse wetgeving die bedrijven verplicht te rapporteren over het gebruik van zogenaamde potential conflict materials. Voor een breder publiek is deze materie beter bekend onder de naam bloedmetalen. De impact van deze wet en de vertaling hiervan naar een puur Europese variant hiervan zijn zaken die elke verkoper van ict hardware en ict dienstverlening raken.

In die context is het veelzeggend, dat Tim Steinweg opmerkte dat bij aanbestedingen door de staat Californië het niet juist rapporteren over deze goederen reden voor uitsluiting van overheidsopdrachten is. Of het zo ver gaat komen in Nederland, dat is ook de onderzoekers van SOMO niet bekend. Wat zij echter wel duidelijk maakten, is dat dit slechts één voorbeeld is van duurzaamheid. Op veel punten in de gehele keten van ict hardware en dienstverlening – van ontwerp, via productie, verkoop en aankoop tot en met recycling – komen duurzaamheidsaspecten voor. En dat het geen thema is dat binnenkort van de politieke -en maatschappelijke agenda zal verdwijnen is duidelijk.

Kortom, automatiseerders en hosters die willen weten welke kant de regelgeving en de ontwikkelingen rond aanbestedingen opgaan kunnen het nodige opsteken van het dubbel interview.


Rashid Niamat is sinds 2007 zelfstandig adviseur in strategieontwikkeling, implementatievraagstukken en communicatie trajecten rond e-activiteiten en samenwerkingen. Rashid houdt trouw een boeiend weblog bij over de internetmarkt.