Na 2012 kunnen we niet meer om IPv6 heen

Er is wat discussie geweest over of 2012 het jaar van IPv6 zou worden. Sommigen denken van niet, sommigen (waaronder ik zelf) denken van wel, maar één ding lijkt 2012 zeker te worden: het jaar waarin IPv6 voor het grote publiek beschikbaar zal komen. En dat zien we nu al op een aantal vlakken terug.

Websites
Steeds meer websites worden over IPv6 bereikbaar. Nu waren daar natuurlijk al veel technische websites die met IPv6 bezig waren, maar ook hadden we al www.rijksoverheid.nl en www.blokker.nl om maar een paar Nederlandse niet-technische voorbeelden te noemen. Dit jaar zullen daar vele websites bij komen, zowel nationaal als internationaal. Facebook, Google, Bing en Yahoo die op World IPv6 Launch (6 juni 2012) volledig IPv6 zullen gaan aanzetten zijn natuurlijk de grote voorbeelden. De reden om geen IPv6 aan te bieden was voornamelijk het risico dat bezoekers op de één of andere manier daar negatief door beïnvloed zouden worden. Als deze grote partijen het zonder meer aan kunnen zetten dan zou er eigenlijk geen reden meer mogen zijn voor andere websites om dit niet te kunnen.

Internet providers
Voor de consumenten en kleine en middelgrote zakelijke gebruikers zal in 2012 eindelijk op grote schaal IPv6 beschikbaar komen. Partijen zoals BIT en XS4ALL bieden natuurlijk al lang IPv6 aan. In 2012 zullen bijna alle internet providers IPv6 aan gaan bieden. UPC had dat al aangekondigd, Ziggo heeft het vandaag naar buiten gebracht, en binnenkort zullen ook providers zoals Reggefiber en Solcon actief IPv6 verbindingen aan gaan bieden. De providers die met World IPv6 Launch meedoen zullen zelfs standaard alle nieuwe klanten IPv6 geven. Daarnaast zullen die providers op 6 juni ook al 1% van hun bestaande klanten actief op IPv6 aangesloten hebben.

Leveranciers
Een heel belangrijk punt heb ik tot het laatste bewaard: de leveranciers. En dan vooral de leveranciers van routers voor thuis- en kleinzakelijk gebruik. Die hebben jarenlang zitten slapen wat betreft IPv6. Dat is gelukkig snel aan het veranderen. D-Link en Linksys bieden prima IPv6 compatible routers aan, en ook Netgear volgt snel. Daarnaast weet ik dat bijvoorbeeld ook Sitecom hard werkt aan IPv6.

Helaas zijn er ook nog producten die claimen IPv6 te ondersteunen maar waarbij er toch nog wat tekort geschoten wordt bij de kwaliteitscontrole. Ik zal nu geen namen noemen, maar het is wellicht verstandig om de komende maanden de testrapporten in tijdschriften en op sites zoals tweakers.net en hardware.info in de gaten te houden.

Conclusie
De wereld zal niet in één jaar volledig op IPv6 zijn overgestapt, maar ik ben er van overtuigd dat niemand die zich professioneel met internet en IT bezig houdt na dit jaar nog om IPv6 heen kan!


Sander Steffann is een internet specialist die zich specialiseert in IPv6. Sinds 1995 is hij al professioneel bezig met internet. Hij heeft IPv6-projecten gedaan op het gebied van testen en implementeren (onder andere Solcon en Reggefiber), IPv6-strategie (Rabobank) en trainingen (IPv6-Workshops, Avnet en RIPE NCC). Hij is sinds 2007 vicevoorzitter van de RIPE Address Policy Werkgroep, welke verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleid omtrent de uitgifte van IP adressen in Europa, het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet Unie. Tevens is hij medeoprichter en bestuurslid van Stichting IPv6 Nederland, opgericht om het bewustzijn van, de kennis over en de succesvolle implementatie van IPv6 te bevorderen.