Nederland top breedbandland … voor consumenten

Nederland staat met al jaren boven in overzichten die de ontwikkeling van internet weergeven. Of het nu gaat om het aantal domeinnamen afgezet tegen het aantal ondernemingen of het aantal breedband aansluitingen: een plek in de top 10 is zeker, de top 5 is eerder regel dan uitzondering.

Met de verkiezingen voor de deur zie je politici weer vrolijk en fris opscheppen over deze prestaties. Meeliften op de internet acceptatie door burgers en ondernemers hoort er bij. Wat er ook bijhoort is dat het onderwerp internetgebruik mede door de politici weer wat vaker de gewone pers haalt. Daar is niets mis mee, het is zelfs ook weer eens gewoon goed als sector positief in het nieuws te komen. En toch is er wellicht iets dat op een enkele uitzondering in de Tweede Kamer na voor de meesten onder de radar blijft. Astrid Oosenbrug was als politica een van de weinigen die daar afgelopen jaar meerdere keren in de Kamer én daarbuiten op wees: jongens en meisjes, opletten! Als we onze internet voorsprong willen behouden moet we er in blijven investeren. Investeren, dat betekent onderwijs, kennis, bijscholing en dergelijke maar ook de infrastructuur zelf.

Dat eerste deel, die kennis, daar wordt heel veel over geschreven en gesproken. De kans dat een hoster nog nooit iets heeft gemerkt van krapte op de arbeidsmarkt is zo goed als nul. We komen handen en vooral bruikbare kennis te kort. Daarmee is de hostingsector niet de enige, ook IT beheer in bedrijven is iets waar vraag en aanbod al lang niet meer met elkaar in evenwicht zijn. Dat is best lastig voor bedrijven die zwaarder willen leunen op IT, maar ook bijvoorbeeld voor bedrijven die alles van onpremise naar een cloud of andere externe locatie willen gaan brengen. Zonder de juiste handen en kennis is dat gewoon een mission impossible.

En nu komt het: Het is waarschijnlijk de meest in het oog springende beperking. Er is namelijk een olifant in de kamer die niemand zegt te zien en dat is de internettoegang.

Het is bijzonder uit een Duitse publicatie te moeten leren dat er weer recent door Eurostat een lijstje is gemaakt met de ontwikkeling van bandbreedte in de EU. Het resultaat daarvan zie je afgebeeld. Wat laat die grafiek zien? Dat we het in EU context niet zo beroerd doen (derde plek na Denemarken en Zweden) zegt eigenlijk verrekte weinig. Feit is namelijk dat van alle ondernemingen in Nederland met meer dan 10 medewerkers slechts 53% beschikt over een >30Mbit/s verbinding. Met andere woorden: Nederland is breedbandland, maar vooral voor consumenten.

Goed om te weten dat er naast kennis ook nog een andere factor is die een sterkere uitrol van IT diensten op praktische gronden in de weg staat.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.