Nederlandse rechter oordeelt vaak over domeinnamen

In 2017 is door de Nederlandse rechters 124 keer vonnis gewezen in een zaak waarbij een domeinnaam een rol speelde. Een fors aantal en dat rechtvaardigt een korte analyse om antwoord te krijgen op de voor de hand liggende vragen als wat kom te het meeste voor.

Strafzaken waarin een domeinnaam een rol speelde waren er afgelopen jaar 13, een daarvan was een hoger beroep zaak. Er is geen sprake van 13 op zichzelf staande zaken. Een zaak draaide het om oplichting en flessentrekkerij en dat leidde tot 3 afzonderlijke vonnissen. Er was ook een zaak tegen 4 personen die direct betrokken waren bij fake webshops. Desalniettemin: ongerekend was er elke maand dus wel een vonnis in een strafzaak waarbij een domeinnaam een prominente rol speelde. Dat lijkt opvallend weinig te zijn als je kijkt naar het grote aantal meldingen van internetoplichting. Ofwel die zaken komen nooit voor de rechter, of er is een stuwmeer van zaken die nog behandeld moet worden.

Een heel ander soort conflict rond domeinnamen is te vinden bij zowel bestuursrecht als gewone civiele zaken. In tenminste 5 gevallen werd in de eis geformuleerd dat iemand zijn/haar log-in gegevens moest afstaan om of zelf niet meer online te kunnen publiceren dan wel om het anderen mogelijk te maken. Het positieve aan deze categorie is dat schijnbaar steeds vaker advocaten en rechters begrijpen dat er iets is als een log-in.

Verreweg de meeste conflicten waar de rechter zich over moet buigen hebben te maken met handelsnamen, merkrecht en auteursrecht (52 stuks). In 80% van de gevallen wordt de eis toegekend. Dat betekent doorhalen of het overdragen van een domeinnaam. In deze grote berg zaken vallen de vier zaken op waarbij een familienaam als handelsnaam aanmelding was voor het geschil. Hoewel een registrar zich niet inhoudelijk zal bemoeien met het kiezen van een domeinnaam, kan het geen kwaad dat hij op de hoogte is van het grote aantal geschillen rond dit soort namen.

De rest van de 124 vonnissen was op een paar uitzonderingen na minder spannend, in 29 keer was de domeinnaam niet meer dan een detail. Er was een politieke partij die de naam en domeinnaam moest veranderen, providers mochten een bepaalde domeinnaam niet meer doorgeven en in een paar gevallen moesten moderatoren of website eigenaren de online inhoud rectificeren of verwijderen. Over de Wet van Dam werd zo te zien twee keer een vonnis uitgesproken waarbij in een geval de registrar en het andere geval de klant gelijk kreeg. De zaken waren dan ook verschillend.

De variatie in zaken is waarschijnlijk net zo belangrijk als het aantal. Het zet namelijk een streep door de wel vaker gehoorde opmerking dat rechters geen verstand van internet, of in dit geval domeinnamen, hebben.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.