Neprecensies, vergelijkingssites en vier jaar ISP Today

Deze week is het vier jaar geleden dat ISP Today bij Sellair een nieuw onderdak vond. In de eerste periode kwam het meerdere keren voor dat exploitanten van andere hosting gerelateerde websites zich bij Sellair aanklopten. Vooral de vergelijkingssites werden te koop aangeboden. Dat detail kwam weer naar boven bij het NOS item over een rechtszaak over neprecensies.

Dagvaarding wegens B2C C2C neprecensies

De zaak waar Joost S. voor de NOS over bericht gaat over een bedrijf dat last heeft van negatieve online recensies op meerdere platformen Het heeft vastgesteld dat achter die platformen meerdere BV’s schuilgaan die allemaal te herleiden zijn tot een concurrent. Die is gedaagd en de rechter moet oordelen of er grenzen zijn overschreden en of dat een schadeclaim rechtvaardigt. Dit soort zwartmakerij is in B2C en C2C omgevingen helaas niet ongewoon valt te lezen. Wat buiten de scope van het artikel van Joost valt is de vraag of dit ook voor B2B opgaat.

Hosting vergelijkingssites aangeboden

Dat is de link met de eerdere aanbiedingen die Sellair namens ISP Today heeft mogen ontvangen. Nederland kent een handvol websites die de prijzen voor hosting, housing, colo, datacenterspace vergelijken. Sommigen beperken zich tot een of een paar diensten. Anderen pretenderen grote delen van de standaard portfolio’s te vergelijken. Dat soort databases is snel gevuld en al dan niet met een standaard WordPress sjabloon zichtbaar en doorzoekbaar te maken. De businesscase was (en is?) in bijna alle gevallen advertenties. Kickback voor leads hebben we ook voorbij zien komen als inkomstenstroom. Er waren (in ieder geval in het recente verleden) ook nog een paar sites die niet te koop waren. In die groep zitten sites die simpel te herleiden zijn tot hostingaanbieders zelf.

Wat zoal werd aangeboden hebben we allemaal terzijde geschoven. De kwaliteit was te gering, de achterliggende businesscase wekte geen vertrouwen en het zou een juridisch mijnenveld kunnen zijn.

Mijnenveld

Met dat laatste wordt bedoeld dat het schier onmogelijk is het gehele Nederlandse hosting aanbod in kaart te brengen. Het aantal aanbieders is niet stabiel, contact leggen met een deel van de markt is bewezen lastig. Elke hostingvergelijkingssite laat slechts een deel van de markt zien. Hoe je dat ook omkleedt met disclaimers, daar kun ga je gezeur over krijgen.

Als het je dan al lukt om een redelijk deel van de markt in je database te stoppen en updates van aanbod en voorwaarden te regelen dan loop je als vergelijkingswebsite exploitant tegen een ander probleem aan. Dat is ook waar Joost naar linkt, de kwaliteit van de feedback. Wat dat betreft heeft de hostingmarkt het afgelopen decennium tot en met vandaag aan toe weinig professioneel gedrag laten zien. In een grijs verleden heeft ISPAM.nl gewezen op een hoster die zelf accounts onder de klantdomeinnamen aanmaakte om daarmee positieve feedback op meerdere websites te plaatsen. Of je daarmee vandaag de dag nog wegkomt, zowel commercieel als juridisch, is een vraag die we graag aan andere overlaten. Hopelijk is dit soort fratsen verleden tijd. Wat we helaas wel nog steeds zien is dat hosters selectief quoten uit recensies. Je hoeft maar de recente draadjes op Tweakers over prijsverhogingen bij hosters te volgen om te zien dat daar nog ruimte is voor forse verbetering.

Sellair heeft daarom nadrukkelijk niet de ambitie ISP Today uit te bouwen tot een prijsvergelijker. We zouden dan in een mijnenveld terecht komen dat te veel tijd en energie vergt. Onze focus was en is informeren over ontwikkelingen waar de hele waardeketen wat aan heeft.

About the author

Avatar

ISP Today is het Nederlandstalige platform voor de Internet Service Providers in Nederland. We presenteren nieuws van redactionele kwaliteit met relevantie voor de Nederlandse ISP community. Internet Service Providers en met name de mensen daarachter staan centraal op ISP Today.