Netwerken met IPv6 uitgezet in de tijd – Een korte update

Regelmatig checkt de RIPE NCC de status van de invoering van IPv6 in hun service regio, maar ook in de andere regio’s. Eén van de manieren om de implementatie van IPv6 te meten, is te kijken naar het percentage van netwerken (autonome systemen) waarvan de IPv6-prefixes zichtbaar zijn in BGP en door de ontwikkelingen daarvan te volgen in de tijd.

De IPv6-ASN grafiek laat het percentage van netwerken zien dat één of meer IPv6 prefixes zichbaar maakt in het global routing system. Dat is een vereiste stap voor een netwerk om daadwerkelijk IPv6-verkeer uit te kunnen wisselen met anderen netwerken.

De afbeelding hieronder laat het percentage van autonome systemen zien dat IPv6-prefixes zet in elke RIR-regio (Regional Internet Registry) van de afgelopen jaren. Door op de afbeelding te klikken ga je naar een live-versie van de grafiek.

preview_asngrafiek

Het is interessant om te zien dat het percentage van netwerken dat IPv6-adresruimte aankondigt in de APNIC en RIPE NCC regio’s gestaag blijft toenemen. Beide RIR’s hebben hun laatste /8 van IPv4-adressen bereikt.

Het percentrage binnen de ARIN-regio blijft ook toenemen. Deze RIR zal naar verwachting de volgende zijn dat de laatste /8 van IPv4-adressen bereikt. De groei van het percentage van IPv6-netwerken binnen de LACNIC- en AFRINIC-regio lijkt te zijn gestopt. In de LACNIC-regio is het bereik zelfs iets gedaald in de afgelopen maanden. Hoewel het absolute aantal IPv6-netwerken in die regio is gegroeid van 388 naar 399 sinds het begin van 2013, is de groei langzamer dan de groei van het aantal netwerken.. Dit resulteert in de daling van het totale percentage van 15,5% naar 15,0%.

Het is misschien geen verrassing, maar het is goed om te zien dat in de regio’s waar de ‘vrije pool’ van IPv4-adressen is uitgeput het percentage van netwerken met IPv6 blijft toenemen.

Ben jij nog interessante vergelijkingen tussen landen en/of regio’s tegengekomen? Laat dan een reactie op dit artikel achter!


Emile Aben is System Architect van de R&D-afdeling bij RIPE NCC. Hij is geinteresseerd in technologische veranderingen zoals IPv6 en de uitrol van DNSSEC. Dit artikel, wat eerder verscheen op het blog van RIPE Labs, maakte hij samen met Bijal Sanghani (Euro-IX) en Fergal Cunningham (RIPE NCC).

About the author

Avatar

Emile Aben is System Architect van de R&D-afdeling bij RIPE NCC. Hij is geïnteresseerd in technologische veranderingen zoals IPv6 en de uitrol van DNSSEC.